• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergvik i Söderhamns kommun, Gävleborgs län. Det brinner kraftigt i ett radhus. Räddningsledaren uppmanar människor och trafik i området att hålla sig borta. Information om händelsen kan fås på restaurangen vid Bergviks IP. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Blue Shield skylten med Malmöhus Slott i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Med Blue Shield-skylten utökas skyddet för kulturbyggnader och en angripare kan ställas till svars för krigsbrott. Foto: Johan Dernelius

Om kriget kommer – så ska skånska kulturskatter skyddas

Publicerad

Drygt 60 skånska kulturarv har nu valts ut att få ett särskilt skydd enligt Haagkonventionen. Om kriget kommer.

I krig blir ett lands kulturarv ofta ett mål för angrepp från fienden.

Runtom i Sverige förbereder sig nu myndigheter och organisationer för att skydda det svenska kulturarvet vid en eventuell invasion. Den så kallade Blue Shield-skylten sätts nu upp vid ett 60-tal platser i Skåne.

– Just nu arbetar de olika länsstyrelserna i Sverige med att märka ut viktiga kulturhistoriska byggnader och fornlämningar med de blå-vita skyltarna, säger Britta Roos, länsantikvarie i Skåne.

Lista med utställningsföremål

Byggnader dokumenteras noggrant för att kunna återuppbyggas om de förstörs, och planer utarbetas för att gömma kulturhistoriskt viktiga föremål.

På till exempel Malmöhus slott har man tidigare gjort en 100-lista med lösa utställningsföremål som kan transporteras iväg och gömmas.

Se fler av de skånska kulturskatterna som behöver skyddas i videon.

Förutom några skånska slott, några kulturbyggnader som medborgarhuset i Eslöv är många skånska kyrkor med på listan som till exempel S:t Petrikyrkan i Malmö med sitt över 100 meter höga torn från 1400-talet. Foto: Johan Dernelius

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.