– Öresund har ju haft en lite dyster historia, men vi har all anledning att vara stolta över de framsteg som faktiskt gjorts sedan 1980-talet, säger Michael Palmgren, verksamhetschef på Marint Kunskapscenter i Malmö.
Göra till nationalpark
Han välkomnar att miljön i Öresund åter hamnat i fokus, efter den nya danska regeringens signaler om att på sikt göra området till nationalpark.
– Personligen värjer jag mig lite mot begreppet nationalpark, som betyder helt olika saker i Sverige och Danmark. Länderna borde sätta målen högre än så och ansöka hos Unesco om att få Öresund klassat som biosfärområde, menar Palmgren.
Ett biosfärområde är, enkelt uttryckt, en geografiskt avgränsad plats där nya metoder och ny kunskap testas för att nå en långsiktigt hållbar balans mellan samhälle och miljö.
– Det förutsätter en mer genomgripande plan för hur området ska användas i framtiden, förklarar Michael Palmgren.
Tumlare och tonfisk
Enligt honom finns tydliga tecken på att miljön i Öresund är på väg att återhämta sig.
– Bilden många har av sundet kretsar ofta kring allehanda problem – utsläpp, utfiskning, sandsugning och så vidare. Men väldigt mycket har hänt de senaste decennierna. Plötsligt finns det tumlare och tonfisk i vattnen igen, och ålgräsängarna i Öresund är närmast unika eftersom de försvunnit på så många andra håll i världen, säger han.