Särskilt bland de irakiska flyktingarna väljer många nu att avbryta processen för att återvända till hemlandet.
Hittills i år har över 1100 personer återtagit sina asylansökningar. Året innan valde drygt 4200 personer att åka tillbaka till sina hemländer.
Allt längre handläggningstider, lång väntan på familjeåterförening samt en ansträngd boendesituation för asylsökande, är några av orsakerna till varför allt fler väljer att avsluta sin asylprocess.
Kan inte vänta längre
Precis som många andra flyktingar som sökt asyl i Sverige har Ahmed tagit sig långa vägar för att nå fram. Fyra timmar i en gummibåt och flera veckors vandring genom taggtråd och gränser, polispatruller och stängsel. Den fjärde april 2015 kom han äntligen fram.
– Vi fick höra av folk runt omkring oss att asylprocessen inte skulle ta mer än ett par månader. Det har snart gått ett år och jag väntar fortfarande på besked. Min familj kan inte vänta längre, jag har småbarn som behöver mig och min äldsta son kan inte försörja hela familjen, säger Ahmed.
Skönmålad bild av Sverige
Muhammad Khorshid driver den ideella föreningen Globala vänskapsföreningen och jobbar med att hjälpa flyktingar på olika vis. Enligt honom har många lurats hit genom en kraftigt skönmålad bild av livet i Sverige.
– Det råder stora brister i Sverige. Det saknas bland annat tolkar, vilket försenar asylprocessen. Dessutom är det bostadsbrist och högt tryck på Migrationsverket. Detta gör att det drar ut på tiden för många som kom hit redan i våras.
På Migrationsverket i Malmö är lokalen fullsmockad. Folk står upp lutandes mot väggen. Det är brist på sittplatser. Här, precis som i Stockholm och Göteborg, har man en speciell nummerlapp för just personer som vill återvända.
– Det har alltid funnits personer som väljer att dra tillbaka sin asylansökan. Med ett mycket stort ökande antal asylsökande under hösten, påverkas självklart även antalet som därefter väljer att återta sin ansökan, säger Ultrika Langels på Migrationsverket.
Finns hjälp att få
För de som vill återvända finns det hjälp att få. Det kan handla om bokning av flygbiljett, transfer och det finns även ett särskilt återetableringsstöd. Detta stöd ges till flyktingar som fått avslag på sin ansökan eller som självmant tänker återvända till ett land som de har mycket begränsade förutsättningar att etablera sig i.
Vi frågar Ahmed vad han helst vill ta med sig hem till Irak.
– Den fina miljön och den vackra tillvaron. I Irak behövar alla hjälp, ingen har tid att hjälpa någon förutom sig själv. Därför kom jag hit för att ge min familj den tillvaro de förtjänar.