Lila orkidéer som växer i gräs under elledningar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den fridlysta blomman får nu flyttas inom naturreservatet i Skåne för att inte ta skada. Foto: Alice Östenberg/SVT

Orkidéer får flytta på sig när elledningar ska förnyas i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

För att kunna förnya elledningar som sträcker sig över det skånska landskapet fick Svenska kraftnät söka dispens för att få flytta ängsnycklar, en typ av orkidé, då de är fridlysta. Nu flyttar blommorna en kort bit inom naturreservat Dagstorps mosse för att inte förstöra dem under arbetet.

Mitt i naturreservatet Dagstorps mosse utanför Kävlinge står stora stolpar som håller uppe elledningar som förser skåningar med el. Nu ska ledningen som går mellan Söderåsen och Barsebäck förnyas och stolparna i mossen ska rivas.

– Vi förnyar den för att vi ska öka kapaciteten och för att livslängden bedöms vara i slutfasen, säger Björn Karlsson, byggledare för projektet.

Positionen för varje blomma som flyttas noteras med hjälp av GPS för att man efter ett par år ska kunna utvärdera hur flytten går.

Ängsnycklar

Ängsnycklar är en typ av orkidé och kan se ut på lite olika sätt. Blommorna kan vara ljust rosa, röda eller gulvita. Ängsnycklar växer på fuktig eller blöt, kalkrik mark, precis så som till exempel Dagstorps mosse är.

Alla svenska orkidéer är fridlysta.

Källa: Naturhistoriska riksmuseet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.