– Det här är en viktig milstolpe, säger Johan Neikell, VD på Nordic Sugar.
Det var visserligen inga pukor, men väl trumpeter som ramade in den traditionsenliga bandklippningen som symboliserade slutet av den cirka sex år långa processen att stänga produktionen i Arlöv och koncentrera all verksamhet till fabriken i Örtofta som också har moderniserats.
– Vi har bland annat en ny sockerlösningsfabrik som producerar sirap och ett automatiskt lager som tar hand om alla pallar, säger Johan Neikell.
Explosion stoppade produktionen
Varje år produceras 300 000 ton socker av främst skånska sockerbetor på Örtofta sockerbruk. Nordic Sugar ägs numera av den tyska Nordzuckerkoncernen.
Förra året drabbades sockertillverkningen av ett stort bakslag efter en explosion på fabriken i Örtofta som stoppade produktionen under tre veckor.
Johan Neikell menar att den dyrköpta erfarenheten har gjort dem bättre rustade om något liknande skulle hända igen.
– Styrkan är att vi är en del av en så stor koncern och vi kan få hjälp på flera fronter. Vi hade möjlighet att skicka sockerbetor till kollegor i Danmark, Polen och Litauen och den extrema händelsen har gett mycket lärdomar.