Inbjudna gäster väntar på att bandet ska klippas

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Röda mattan och trumpeter ramade in nyinvigningen av det numera högteknologiska sockerbruket i Örtofta som började byggas redan 1889. Foto: Petra Hultman SVT

Örtofta sockerbruk ska stilla hela svenska folkets sockersug

Uppdaterad
Publicerad

Från att det en gång har funnits ett hundratal sockerfabriker i landet, finns det nu bara ett enda – Örtofta sockerbruk i Eslöv. På onsdagen blev den moderniserade fabriken högtidligen invigd.

– Det här är en viktig milstolpe, säger Johan Neikell, VD på Nordic Sugar.

Det var visserligen inga pukor, men väl trumpeter som ramade in den traditionsenliga bandklippningen som symboliserade slutet av den cirka sex år långa processen att stänga produktionen i Arlöv och koncentrera all verksamhet till fabriken i Örtofta som också har moderniserats.

– Vi har bland annat en ny sockerlösningsfabrik som producerar sirap och ett automatiskt lager som tar hand om alla pallar, säger Johan Neikell.

Explosion stoppade produktionen

Varje år produceras 300 000 ton socker av främst skånska sockerbetor på Örtofta sockerbruk. Nordic Sugar ägs numera av den tyska Nordzuckerkoncernen.

Förra året drabbades sockertillverkningen av ett stort bakslag efter en explosion på fabriken i Örtofta som stoppade produktionen under tre veckor.

Johan Neikell menar att den dyrköpta erfarenheten har gjort dem bättre rustade om något liknande skulle hända igen.

Styrkan är att vi är en del av en så stor koncern och vi kan få hjälp på flera fronter. Vi hade möjlighet att skicka sockerbetor till kollegor i Danmark, Polen och Litauen och den extrema händelsen har gett mycket lärdomar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.