Till vänster i bild Patric Åberg (M) kommunalråd i Östra Göinge och till höger i bild Sandra Frostensson (S) gruppledare för S i Östra Göinge. I mitten i bild fasad i kvarteret Ringen i Hanaskog.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Att invånarna i Östra Göinge blir färre är inte konstigt, enligt kommunalrådet Patric Åberg (M) – många flyktingar som kommit till kommunen de senaste åren stannar inte mer än ett par år. Sandra Frostensson (S) är kritisk till styrets strategi när det gäller befolkningskurvan. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Östra Göinge fortsätter minska – kritiken: ”Selektering vilka invånare man vill ha”

Publicerad

För några år sedan nådde Östra Göinge visionen om 15 000 invånare – men sedan dess befolkningen minskat, gång på gång. Att folk flyttar är dock inget som oroar kommunalrådet Patric Åberg (M).

– Vi har tagit emot för många utrikesfödda. Nu minskar den gruppen, vilket är bra för Östra Göinge, säger Åberg som är desto mer orolig över det låga barnafödandet.

I dagarna släppte SCB sin senaste halvårsstatistik som bland annat visar att invånarantalet i Östra Göinge fortsätter minska.

– Jag tror vi kommer att tappa något år till, säger kommunalrådet Patric Åberg (M) om befolkningsutvecklingen.

Strategin: Riva hyreshus

För att göra kommunen mer attraktiv på sikt är styrets strategi bland annat att riva gamla hyresrätter och i stället bygga nya lägenheter där folk kommer bo längre. Ett av kvarteren där rivningen påbörjats är Ringen i Hanaskog.

– I det här kvarteret har omflyttningen varit 30 procent varje år. Alltså ett väldigt tydligt bevis på att här vill man inte bo, säger Patric Åberg som hoppas att man genom att riva gamla, slitna lägenheter och bygga nya inte kommer ha samma omflyttning och därmed till exempel ett mer stabilt elevantal i skola.

S-politikern: Selektering av invånare

Styrets strategi kritiseras dock av de politiska motståndarna S.

– Det känns som det är en selektering vilka invånare man vill ha, säger gruppledaren Sandra Frostensson (S) som pekar på att det är ”dyra, exklusiva” lägenheter som byggs.

– Man vill locka den rika massan – men vi behöver ha ett Östra Göinge för alla, säger hon.

Åbergs oro: Barnafödandet

Även om det faktum att fler flyttar från Östra Göinge än till Östra Göinge under de senaste åren inte bekymrar Patric Åberg, finns det annat som gör det.

– Barnafödandet är jag mer orolig över. Det är det stora problemet för hela kommun-Sverige och hela samhället, säger Patric Åberg.

I videoklippet ovan: Följ med till kvarteret Ringen – och hör mer från Sandra Frostensson och Patric Åberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.