– Farliga föremål är relativt ovanligt. Det som är mest förekommande är glaskross, säger Jonas Törnebladh som är säkerhetssamordnare på grundskoleförvaltningen i Malmö.
– Vad jag kommer ihåg har vi ingen incident där någon har skadats på den här typen av föremål, säger han.
Han kommer att följa polisens utredning för att förstå vad det var som hände när en väska med sprängmedel hittades på Monbijouskolans skolgård i förra veckan, men menar att de rutiner som finns idag i nuläget är tillräckliga.
– De som öppnar fritids har till exempel ett schema där de går ett varv runt skolans område för att försäkra sig om att elever får en säkrare arbetsmiljö. Ser de något som behöver åtgärdas så felanmäler de eller vidtar andra åtgärden beroende på vad som hänt, säger han.
Myndigheter hjälps åt
Utöver det arbetar Jonas Törnebladhs förvaltning ihop med andra så som polis, socialtjänst och fältarbetare. På så sätt hjälps de åt att hålla koll på skolgårdarna och uppmärksamma om det är någon som för tillfället är mer utsatt än andra.
Men nu var det ju ändå sprängmedel på en skolgård. Hur kunde det ske?
– Det kan jag inte svara exakt på, det får utredningen visa. Men skolan agerade enligt plan och satte elever och personal i säkerhet. Nu var det ju ingen fara enligt polisen, men skolan tog det säkra före det osäkra och det är så jag upplever att våra skolor gör i Malmö.