Helene Iversen är överläkare på Vulva-mottagningen i Malmö. Enligt henne behöver vården med kunskap och resurser för att korta väntetiden till mottagningen. Foto: Abir Shalanti

Ett års väntetid i Malmö för hjälp mot smärtor i underlivet

Uppdaterad
Publicerad

Enligt överläkare Helene Iversen på Vulva-mottagningen i Malmö löper 16 procent av alla kvinnor risk för att någon gång få vestibulit, eller vulvodyni, som det numera kallas. På mottagningen beskrivs det inte som en sjukdom, utan som ett smärttillstånd.

Sedan 80-talet har det kallats vestibulit. Det är när de små, ytliga nerverna i slidöppningens slemhinna blivit överkänsliga, och man upplever en brännande smärta i slidöppning och vulva vid beröring eller samlag.

– Man kan bota vestibulit i 90 procent av fallen, men det kräver samarbete mellan läkare och patient. En kombination av fysioterapi, kognitiv terapi och patientutbildning hjälper, säger Helene Iversen.

Smärta – hjärnans försvarmekanism

Under de år Helene Iversen jobbat inom området har begreppet ”smärta” ändrats. Förr skulle man lokalisera källan bakom smärtan, och sedan åtgärda problemet. Men idag är det viktigt att betrakta smärta på annat vis för att kunna bota vestibulit.

– Smärta är hjärnans försvarsmekanism. Vi känner det för att kunna urskilja när något är farligt. Vestibulit kan komma efter ett psykiskt trauma eller en obekväm situation som orsakar muskelspänningar i vulva. Hjärnan har då uppfattat något som farligt, och sänder sedan ut nervsignaler för att ”skydda”. Det måste man långsamt träna bort, säger hon.

Långa väntetider

Men att söka hjälp för vestibulit tar tid. I bland annat Malmö är kön till en specialistklinik nästan ett år.

– Det är hemskt. Men vi är bara två läkare och två sexologer. Vi jobbar hela tiden. Det saknas resurser, säger Helene Iversen.

Enligt henne finns det dock mycket som den drabbade kan göra på egen hand.

– Det hjälper att exempelvis tvätta sig i underlivet med enbart vatten, att smörja slidöppningen med vaselin och att öva på beröring inom området.

Avfärdar kortisoninjektioner

En läkare har tagits ur tjänst i Skåne efter att ha behandlat ett drygt 50-tal vestibulitdrabbade kvinnor med kortisoninjektioner i underlivet. Läkaren har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. SVT Nyheter Skåne har sökt läkaren för en kommentar.

Enligt Region Skåne är kortisonsprutor mot vestibulit inte medicinsk praxis i Sverige. Överläkare Helene Iversen tror inte heller att det kommer bli praxis i framtiden.

– Jag kan inte förstå hur läkaren resonerat. Kortison är till för att motverka infektioner, men inget tyder på att vestibulit är en infektion. Dessutom ska alla nya metoder prövas, enligt vetenskapens alla regler, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.