En rad punkter presenterades på tisdagen i Malmös nya handlingsplan mot våldsbejakande extremism. Mycket handlar om preventivt arbete för att människor inte ska radikaliseras och åka ner och strida för extrema grupper.
– Vi kommer bland annat upprätta ett samordningsteam som ska arbeta med detta. Vi kommer också upprätta en hjälptelefon från de oroliga anhöriga som sociala resursförvaltningen ansvarar för, säger Andreas Schönström (S) kommunalråd med ansvar för trygghet.
Man ska också starta en del projekt, både internationellt och lokalt. Arbetet ska ligga nära civilsamhället.
– Vi kan inte stigmatisera grupper. Vi bör inte blanda orsak till att man åker med religion.
Inte klubbade politiskt
Förslagen som idag presenteras är inte klubbade politiskt, utan ska ut på remiss innan de ska upp för beslut i kommunstyrelsen. Tidigast i vår kan de bli politiskt förankrade, men tjänstemän i kommunen har redan börjat arbeta.
Det är bland annat till Irak och Syrien som man vill förhindra att unga män eller kvinnor åker för att strida med terrororganisationen IS. Riktlinjerna man har tagit fram ska förbygga radikalisering och ta upp kampen mot all våldsbejakande extremism.
– Vi vill göra det tydligt för alla Malmöbor, att känner man oro om man är lärare, elev eller förälder, så ska man vet var man ska vända sig för att få hjälp av kommunen, säger Andreas Schönström (S) kommunalråd med ansvar för trygghet och säkerhet.
Tio samordnare
Under hösten har kommunen tillsammans med polis och civila organisationer författat riktlinjerna och från att inte ha någon samordnare alls så har man nu tio.
– Nu tillsätter vi ett helt samordningsteam i Malmö, det är tio personer med spetskompetens från kommunen, polisen och civilsamhället.
Bland annat har man upprättat en stödtelefon oroliga och anhöriga. Man drar också igång projektet Våra liv som under 2016 med drygt fyra miljoner från arvsfonen ska hjälpa ungdomar i riskzonen till radikalisering. Med finns bland annat Spiritus Mundi och Flamman Ungdomens hus i Kroksbäck. De har i många år arbetat med avhopparverksamhet i extrema gängmiljöer.
– Vi tror att det är samma mekanismer bakom där som när man ansluter sig till en extremrörelse. Det är utanförskapet. Det många ungdomar idag som tycker att de här rörelserna som IS och videor från dem som strömmar över Sverige är häftigt. Det är för att de inte har något annat att vända sig till. För oss är det viktigt att kunna erbjuda något positisvt, iställer för den värld de lever i idag, säger Rafi Farouq, projektledare på Flamman Ungdomens hus.
Kraftig kritik mot Malmö stad
Malmö har hittills saknat handlingsplan och har inte haft någon anställd som samordnare i arbetet mot jihadistisk extremism.
Malmös kommunalråd Anderas Schönström (S) gick efter Parisdåden ut och menade att Malmös problem snarare handlar om våldsbejakande högerextremism är ett större problem än religiös extremism.
Efter det fick Malmö stad svidande kritik från flera håll. Dels för uttalandet och dels för att Malmö stad saknat handlingsplan mot detsamma.
– Det handlar inte om att gradera vilken typ av extremism som är farligast, utan att aktivt arbeta mot alla former av extremism, sa bland annat Mona Sahlin, som är nationell samordnare i frågan.
– Alla delar av Sverige, även Malmö behöver aktivt bekämpa extremismen, såväl högerextremismen som jihadismen.