Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åsa Nilsson, lokapolisområdeschef i Malmö, säger att besökarna på Malmöfestivalen kan känna sig trygga. Hör mer i klippet. Foto: SVT/privat

Polisen dementerar rykten om terrorhot mot Malmöfestivalen

Uppdaterad
Publicerad

Malmöpolisen tillbakavisar uppgifter om ett kommande attentat mot Malmöfestivalen.

Rykten har det senaste dygnet florerat i sociala medier om påstådda terrorplaner mot festivalen under torsdagskvällen.

– Vi har inget som indikerar ett seriöst hot mot Malmöfestivalen, säger Åsa Nilsson, lokalområdespolischef.

Under torsdagen höll Säkerhetspolisen en presskonferens och meddelade att terrorhotnivån mot Sverige höjs från nivå 3 till nivå 4.

Sverige har gått från att varit ett legitimt till ett prioriterat mål för terrordåd, enligt chefen för säkerhetspolisen Charlotte von Essen.

Samtidigt betonade hon att man ska fortsätta att leva som vanligt.

Omfattande ryktesspridning

Under torsdagen har det pågått en omfattande ryktesspridning i Malmö där människor uppmanas att hålla sig undan från Malmöfestivalen.

SVT Nyheter Skåne har tagit del av flera olika skärmdumpar som påstås bygga på uppgifter från polisanställda. Så här kan det stå: ”En kollega till mig känner en som jobbar inom polisen”. Meddelandet fortsätter med en varning för attentatsplaner mot Malmöfestivalen.

Åsa Nilsson, lokalpolisområdeschef i Malmö, dementerar uppgifterna om att polisen fått kännedom om ett kommande attentat mot festivalen och menar att man  inte ska låta rykten påverka ens vardag.

– Ni ska känna er trygga. Vi är här, säger Åsa Nilsson, lokalpolisområdeschef.

Ingen skärpt säkerhet på Malmöfestivalen

Malmö stad har inte vidtagit några förändringar när det gäller säkerhetsarbetet kring Malmöfestivalen med anledning av att terrorhotnivån höjts i Sverige.

– Det finns inget behov av att förändra säkerhetsarbetet. Vi har en bra och stor säkerhetsorganisation som vi har jobbat med kring Malmöfestivalen länge, säger Per-Erik Ebbeståhl, hållbarhets- och trygghetsdirektör i Malmö stad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.