• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Polisen kartlägger romska tiggare

Uppdaterad
Publicerad

Skånepolisen fick tidigare hård kritik för sin registrering av romer. Nu kommer nya uppgifter om ett register över romska tiggare.

Nu inleder Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden en granskning av det nya romregistret.

Polisen från flera regioner i landet har under nästan ett års tid fotograferat ID-handlingar från romska tiggare, ställt frågor kring inkomst, om de betalar för sin plats och om de tigger under tvång, det uppgav Ekot i Sveriges Radio idag.

Polisens romregister

Centrala underrättelsetjänsten har sedan lagrat uppgifterna i ett register, ett register som man inte vet så mycket om, menar kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke som idag talade på en konferens kring romers inkludering i det svenska samhället i Malmö.

”Oerhört utsatt grupp”

– Vi vet väldigt lite än så länge. Men det vi vet är att polisen i somras fick i uppgift att utreda om EU-migranter är utsatta för hatbrott och kriminiella aktiviteter – att kriminella utnyttjar dem. Men hur det har gått till det måste vi ta reda på, säger Alice Bah Kuhnke.

SVT: Men det här handlar om en utsatt grupp som tidigare registrerats, hur ser du på det?

– Romer är en oerhört utsatt grupp. Nu vet inte vi hur det här arbetet har gått till, men att det väcker oro och obehag just för att man har så många dåliga erfarenheter det har jag all respekt för.

”Uppgiftssamling”

Enligt polisens presschef Fredrik Wallén handlar det inte om ett register, utan han vill i stället kalla det för en uppgiftssamling. En samling uppgifter som ingår i ett större arbete som syftar till att hitta offer för misstänkt människohandel, förklarar han.

– Om vi har intervjuat människor så har det alltid funnits rättslig grund. Som i situationer där vi har anledning att kontrollera människor, till exempel vid misstanke om att någon är utsatt för brott. Det är inte så att vi springer runt och intervjuar folk, säger Fredrik Wallén till TT.

Många drar idag paralleller till Skånepolisens olagliga register som avslöjades 2013, där över 4.000 romer var registrerade. Det gör man inte minst på konferensen i Malmö som samlat romska företrädare från hela Sverige. Ämnet på agendan är romsk inkludering, men paussnacket kretsade kring registret.

”Frustration och rädsla”

– Det skapar en oro och på nytt en frustration och rädsla. Är det så att polismyndigheten på nytt har begått ett misstag eller fel?, säger Marian Wydow på Romskt informations- och kunskapscenter.

– Jag tycker att det här är otäckt, man får inte göra så här med människor. Man får inte på någotvis ta för givet att de ingår i en kriminell verksamhet, för att någon gör det. Det är att generalisera, det är att dra alla över en kam. Det tycker jag är rent rasistiskt, säger Hans Caldaras som länge har debatterat och kämpat för romers rättigheter.

Såren har inte läkt

Stefan Wydow som är med i föreningen Romano Trajo, var en av dem som var med i Skånepolisens romregister tillsammans med sina fyra barn. Det har gett sår som ännu inte har läkt. 

– Det skapar en ännu större rädsla nu, för att jag inte har fått ett riktigt svar på vad det första registret handlade om. Gud vet vad som finns på botten av det här nya, säger Stefan Wydow.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisens romregister

Mer i ämnet