• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten på Gåsagången 42 Hisingen i Göteborgs kommun, Västra Götalands län. Det brinner i ett flervåningshus med kraftig rökspridning. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Göteborg.

Stöldliga i farten Foto: SVT

Polisen om skolinbrotten: ”Värde på många miljoner”

Uppdaterad
Publicerad

Sex personer från Malmötrakten är misstänkta i den härva av skolinbrott som genomförts i södra Sverige under året.

Uppskattningsvis 1500 datorer och surfplattor har stulits och fraktats utomlands.

”Det är ett värde på många miljoner det handlar om”, säger Robert Loeffel,  presschef i region Syd.

Ett 40-tal skolinbrott ingår i utredningen kring den misstänkta stöldligan. Samtliga sex personer som tros ingå i ligan är hemmahörande i trakterna kring Malmö. De är mellan 17 och 23 år gamla.

Ett inbrott som ingår i utredningen gäller en skola i Skåne, i Örkelljunga kommun. Enligt Robert Loeffel talar mycket för att stöldligan opererat på andra platser i länet.

– Det här är säkerligen bara toppen av ett isberg. Om de utgår från Skåne vore det lustigt om de inte kan kopplas till inbrott i den regionen också, säger Robert Loeffel.

Hundratals inbrott

SVT Nyheter Skånes kartläggning från tidigare i år visade att över 300 skolinbrott genomförts under årets fyra inledande månader i polisområde Syd.

Hårdast drabbat är Skåne, framför allt skolor i områden kring de befolkningstäta orterna Malmö, Kristianstad, Helsingborg, Lund och Hässleholm.

Tre av de misstänkta personerna – samtliga män – sitter häktade, misstänkta för flera fall av stöld och grov stöld. En man är anhållen och en 17-årig pojke har släppts då han bedömdes vara för ung för att häktas.

Den man som av polisen identifierats som huvudman i ligan är fortfarande på fri fot, men är anhållen i sin frånvaro.

Förs utomlands

– En grov uppskattning är att 1500 datorer och surfplattor har försvunnit i samband med de inbrott som nu ingår i utredningen. Det rör sig om ett värde på många, många miljoner kronor, säger Robert Loeffel.

Datorerna försvinner snabbt ur landet och dyker bland annat upp i Marocko och Irak, enligt Loeffel. Datorerna har också kunnat spåras till Nordamerika, Serbien och Vitryssland.

– Vi ser att det är samma personer som opererar i olika konstellationer men inom samma sfär av människor och vi har kunnat konstatera att en del av stöldgodset snabbt har kunnat lämna Sverige, sade kammaråklagare Patrik Tilly till SVT Nyheter Småland på onsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.