Se upp för den falska polisbilen i Ringsjöbygden. Så här ser den ut. Foto: Skånepolisen

Polisen varnar för falsk polisbil

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Ringsjöbygden har upptäckt att det rullar omkring en falsk polisbil i trakten. De uppmanar allmänheten att inte förväxla den falska bilen med polisens egna bilar.

”Vi vill inte förväxlas med en ”falsk polisbil”, och bli ifrågasatta varför vi inte stannade/agerade eller bara körde förbi vid ett pågående brott/olyckshändelse där vi förväntas agera. Det kan vara viktigt för er att se skillnaden och veta om att det finns.”

Så skriver Polisen i Ringsjöbygden på sin facebooksida.

– Den falska polisbilen har rullat omkring i vårt område sedan ett par veckor tillbaka. Det är lagligt att ha en sådan bil så vi har inte gått vidare med det. Men vi vill uppmärksamma fenomenet som är ett problem, säger Anna-Karin Boije, lokalpolisområdeschef i Ringsjöbygden, till SVT Nyheter Skåne.

Lag på väg

Enligt lokalpolisområdeschefen finns det en falsk polisbil i Ringsjöbygden och flera i hela landet. SVT Nyheter rapporterade om en liknande bil i Helsingborg för en tid sedan.

– Vi vill att om man ser en polisbil så ska man känna sig trygg med att det är en polisbil. Än så länge finns det inget lagligt skydd för våra fordon men det finns ett lagförslag som kan komma att ändra på det här, säger Anna-Karin Boije.

Lagförslaget innebär bland annat att polisens vapen, ordet polis och vissa larmanordningar endast ska få användas på polisens fordon eller efter särskilt tillstånd från Polismyndigheten.

Enligt förslaget ska polisen kunna ge tillstånd för att använda sådana kännetecken för särskilda ändamål, till exempel vid filminspelningar eller utställningar.

Den som använder polisens kännetecken utan tillstånd, blir skyldig att ta bort dessa kännetecken på fordonet. Om fordonsägaren inte gör det kan personen dömas att betala vite.

Lagen föreslås träda i kraft under våren 2016.

Svårt att se skillnad

”Företrädare för Polismyndigheten har framhållit att ibland när allmänheten har hört av sig för att klaga på polisens uppträdande har det i efterhand visat sig att det man har iakttagit har varit en ”falsk” polisbil.” skriver Ringsjöpolisen på sin facebooksida.

– Hur ser man skillnad på en äkta och en falsk polisbil?

– Det är verkligen inte lätt. Den falska är av en äldre modell med en modern ljusramp. Vi har inga sådana bilar. Vi har nya bilar med moderna ljusramper. På motsvarande årsmodell, som den falska bilen har, har vi en större ramp. Annars är det verkligen inte lätt att se skillnad, säger Anna-Karin Boije, lokalpolisområdeschef i Ringsjöbygden.

– Sedan kan man även kolla sifferkombinationen. Våra bilar här i Ringsjöbygden börjar på siffran 6, för det är numret på vårt område. Den falska bilen börjar på siffran 7.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.