Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sexårige Rai drunknade när han var på skolutflykt. För hans familj är sorgen ständigt närvarande. ”Inget kan ersätta mitt barn”, säger hans mamma Farah. Hör henne berätta om livet efter sonens död i klippet Foto: Firas Razak

Rais drunknade på andra skoldagen – ”Inget kan ersätta mitt barn”

Uppdaterad
Publicerad

Den 18 augusti 2020 drunknade sexårige Rais under en idrottslektion i Vellinge kommun. Tre pedagoger och skolans rektor dömdes nyligen för olyckan, men sorgearbetet är långt ifrån över för Rais mamma Farah Albashoor.

– Det är tungt. Jag har blivit rädd för allting. Ringer de från skolan, blir jag rädd, säger hon.

Farah tappade förtroendet för skolan efter Rais död. Hon låter inte sina barn vara med på simlektionerna i skolan. Barnen går i stället på simskola utanför skolan dit hon kan följa dem.

– Jag låter inte mina barn följa med skolan någonstans och skolan respekterar att jag inte vill det. Jag vill inte lida en sån här förlust en gång till, säger Farah.

Skadestånd på 138 000

I april dömdes tre pedagoger och skolans rektor för arbetsmiljöbrott i tingsrätten till villkorlig dom och dagsböter. Vellinge kommun ska också betala skadestånd på drygt 138 000 till pojkens anhöriga. Domen är överklagad.

– Inget kan ersätta mitt barn, inte all världens rikedomar, säger Farah.

Vad tycker du om domen?

– Jag tycker inte att domen är helt rättvis. Jag hade velat att de fick fängelse eller att de blev av med jobbet.

I klippet ovan berättar Farah om domen och hennes liv efter Rais död.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.