En kvinna i röd jacka pratar med en man klädd i kostym på en gata omgiven av bostadsbyggnader och träd. Det är en solig dag och omgivningen ger en urban känsla.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) håller pressträff i Malmö, om våldsdåd på beställning från utlandet. Foto: Tobias Sjöstedt/SVT

Regeringen skärper insatserna mot brottslighet från utlandet

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen ger flera myndigheter i uppdrag att intensifiera det internationella samarbetet för att bekämpa organiserad brottslighet.

– Vi har på senare tid sett skjutningar som är väldigt brutala och hänsynslösa, det är omöjligt att inte bli berörd, säger Gunnar Strömmer (M).

Den senaste tiden har det kommit flera larm om att kriminella ledare orkestrerar våldsdåd från utlandet. Justitieminister Gunnar Strömmer (M) var under fredagen på plats i Malmö, tillsammans med lokala polisen och kommunen. Där presenterade han ett nytt uppdrag för Sveriges myndigheter.

– Regeringsbeslutet fattades i går. Våra myndigheter har känt till att de ska få uppdraget en tid och är redan i gång med arbetet, sa Gunnar Strömmer på pressträffen.

Ska kartlägga omfattningen av brott från utlandet

Målet med uppdraget är att öka lagföringen av kriminella som verkar från utlandet och minska deras möjligheter att begå brott i Sverige.

– Vi vill flytta fram positionerna när det gäller att komma åt det kriminella ledarskikt som sitter utomlands och beställer en hel del av den allvarliga brottsligheten i Sverige, sa Gunnar Strömmer.

Myndigheterna som berörs är Ekobrottsmyndigheten, Kriminalvården, Polismyndigheten, Skatteverket, Tullverket och Åklagarmyndigheten. Tillsammans ska de kartlägga och redogöra för omfattningen av kriminella som anstiftar eller begår brott i Sverige från andra länder.

Myndigheterna ska också stärka samarbetet med berörda länder och inom EU för att effektivisera insatserna mot dessa brott. Uppdraget ska redovisas 31 oktober 2025.

UPPDRAGET TILL MYNDIGHETERNA

• Redogöra för omfattningen av kriminella kopplade till organiserad brottslighet, som anstiftar eller begår brott i Sverige, men befinner sig i andra länder,

• Genomföra en kartläggning av vilka länder som kriminella kopplade till organiserad brottslighet i Sverige verkar ifrån,

• Vidta och föreslå åtgärder, per myndighet och myndighetsgemensamt, för att stärka det bilaterala samarbetet med dessa länder, på strategisk och operativ nivå,

• Vidta och föreslå åtgärder, per myndighet och myndighetsgemensamt, för att stärka arbetet inom EU och i multilaterala forum, på strategisk och operativ nivå, samt

• Redogöra för förslag på ytterligare åtgärder för att åstadkomma ökad lagföring av kriminella kopplade till organiserad brottslighet, som anstiftar eller begår brott i Sverige, men befinner sig andra länder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.