Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ivan Olausson Klatil, mer känd under artistnamnet General Knas, anordnar Hampafestivalen i Svedala. Festivalen fokuserar på hampa och cannabis och ska vara drogfri. Foto: Arvid Grange/SVT

Reggaeartisten General Knas arrangerar hampafestival i Svedala – utan droger

Publicerad

Fredagen och lördagen 28-29 juni hålls Hampafestivalen i Svedala – en festival om hampa och cannabis. Målsättningen är trots namnet en ”clean” festival utan droger.

Festivalen äger rum i Törringelund utanför Svedala och ska innehålla musikframträdanden, workshops, utställningar och panelsamtal, med tema hampa och cannabis.

All hampa på festivalen ska vara så kallad industrihampa, som har mindre än 0,3 procent THC. Det är den aktiva substansen i cannabis, som är olaglig i högre halter.

En ”clean” festival

Arrangören för festivalen är den skånska reggaeartisten General Knas, som egentligen heter Ivan Olausson Klatil och som länge varit aktiv i frågan om att legalisera cannabis.

– Vi vill hålla det så snyggt som möjligt och samarbetar med kommunen och myndigheterna för att göra en 'clean' festival. Folk kan dricka alkohol och man kan gå ut och röka cigaretter utanför området, men som på alla andra platser i Sverige är det förbjudet med narkotika, säger Ivan Olausson Klatil.

Merparten av festivalens fokus ligger på hampans användningsområden, som byggmaterial och textil. Del av fokuset ligger också på cannabis som drog runt om i världen, och på legaliseringsfrågan.

– Det är ingen hemlighet var jag står i den frågan, säger Ivan Olausson Klatil. Men vi vill fokusera på hampan och egenskaperna den har.

”Väcker många frågetecken”

Svedalas kommunpolis Paul Nilsson säger att polisen har haft en dialog med arrangören och att allt är godkänt och lagligt. Det kommer ändå ske någon form av tillsyn under festivalen, menar han.

– En hampafestival... det väcker några frågetecken såklart. Men så länge det inte förekommer missbruk av narkotika, säger Paul Nilsson.

Är ni negativt eller positivt inställda till festivalen?

– Positivt kan jag inte säga, men den är godkänd och vi har blivit lovade att det ska gå lugnt till. Vi har tagit så god höjd som vi kan och får försöka göra det bästa av situationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.