Region Skåne har köpt in 200 000 snabbtester för corona. Om någon vecka är de tillgängliga, men bara inom vården. Foto: Johan Nilsson/TT

Region Skåne satsar på snabbtester av corona

Uppdaterad
Publicerad

Region Skåne har köpt in 200 000 snabbtester för corona. Men testerna kommer inte att öka kapaciteten för att ta emot allmänheten. Proverna ska bara att användas inom vården.

Snabbtesterna ska göras av vårdpersonal. Efter ungefär en kvart kan man avläsa om provet är negativt eller positivt. Men det kommer alltså inte användas för att snabba upp testningen av allmänheten.

– Nej, det ska bara användas i vården. Poängen är att man i vården ska kunna ska kunna skilja smittspridare från icke-smittspridare, säger Ingvar Eliasson, som är verksamhetschef på Klinisk mikrobiologi hos Region Skåne.

Coronavirus i Skåne

De nya testerna ska också kunna ge snabba svar på om man till exempel fått in smitta på äldreboenden och kan börja användas inom någon vecka.

Svårt att få tid

Många oroliga hör av sig till SVT Nyheter Skåne och berättar att det är väldigt svårt att få tid till testning om man misstänker att man har covid-19. En ständigt återkommande fråga är när den kapaciteten ska byggas ut. Men Ingvar Eliasson tycker att kritiken är lite orättvis.

– Just nu har vi kapacitet att göra 15 000 analyser i veckan. Det är långt över de 10 000  som var kravet uppifrån, säger han.

Egentester är tillförlitliga

Region Skåne har upphandlat tjänster från ännu ett laboratorium och inom ett par veckor kommer ännu fler tester att kunna analyseras. Och Ingvar Eliasson säger att det finns ingen anledning till att vara tveksam till självtesterna. De fungerar och visar rätt resultat – trots att de inte görs av sjukvårdpersonal.

– I och med att man tar prov på tre ställen – i svalget, i näsan och av saliven – så är de tillförlitliga. I början så var det runt 20 procent av resultaten som inte gick att analysera men så är det inte längre. Man kan lita på självtesterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet