• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Regiondirektör Alf Jönsson tycker att regionerna får orättvis kritik för de långsamma vaccinationerna. Foto: SVT

Region Skåne: ”Var är vaccinet?”

Uppdaterad
Publicerad

Regiondirektör Alf Jönsson var frustrerad på dagens pressträff. Han tycker att regionerna får orättvist med kritik för de långsamma vaccinationerna.

– Vi har kapacitet och personal, men var är vaccinet? undrade han.

– Vi skulle kunna ge mer än 140 000 doser på en vecka. Vi ska ge totalt 2 miljoner doser och vi skulle kunna göra det här väldigt snabbt. I förra veckan fick jag höra att det skulle komma en miljon doser till Sverige under februari – men vi har inte sett dom än, sa Alf Jönsson.

– Vi har material och medarbetare. Vi har en hög kapacitet, men var är vaccinet? Det dröjer alldeles för länge och det beror inte på regionerna utan på att leveranserna från läkemedelsföretagen dröjer.

Coronapandemin

Det innebär att vaccinationerna är försenade. Regionen tror nu att man kan komma igång och vaccinera personer över 65 år i mitten av april och resten av befolkningen – alltså alla mellan 18 och 64 år – i maj.

Får bara en handfull

Bristen på vaccin gör att sjukvården måste prioritera hårt när det gäller vem som får vaccin.

– Det låter så mycket när man pratar om hur många doser som skickas ut, men varje vårdcentral får ungefär så här många doser på en vecka, sa Alf Jönsson och visade upp en handfull med ampuller.

– Vi har bara en plan att utgå ifrån. De äldsta och sköraste SKA prioriteras och dessutom vårdpersonalen som tar hand om dem. Hade vi haft mer vaccin hade vi inte behövt vara så hårda, sa han.

När det är ont om doser uppstår rykten om vem som fått vaccin och vem som gått förbi kön. Alf Jönsson har därför beordrat att alla avvikelser ska rapporteras så man vet vad som är sant och vad som bara är rykten.

Kan inte ges till äldre

Det nya beskedet förra veckan att Astra Zenecas vaccin inte ska ges till personer över 65 år har ställt till det när det gäller vaccinationsplanerna. Det vaccin som kommer i februari och mars kommer i stor utsträckning just från Astra Zeneca och det gör att man inte kan vaccinera de som står först i kön.

– De olika vaccinen kommer att styras till olika utförare. Pfizers och Modernas vaccin kommer att skickas till primärvården som ska vaccinera äldre, sa Per Hagstam som är vaccinationssamordnare på Region Skåne.

– Astra Zenecas vaccin kommer att gå till att vaccinera personal inom sjukvård och personal.

Vaccinationen starkt försenat

I månadsskiftet april-maj räknar man med att kunna börja vaccinera gruppen 65+ som inte bor på äldreboenden eller har hemtjänst. Först i juni tror man att den gruppen kommer att vara färdigvaccinerad.

– Hela tidplanen bygger på prognoser av leveransbesked. Vi vet bara ett par veckor fram i tiden hur många doser vi ska få, sa Per Hagstam.

– I april räknar vi också med att två nya vaccin kommer att bli godkända. Vår planering bygger på det.

Vaccineringen genomförs utifrån Folkhälsmyndighetens prioriteringsordning:

Fas 1

• Boende och personal vid särskilda boenden för äldre.

• Personer som får hemsjukvård och hemtjänst med omvårdnad och deras hushållkontakter.

• Personal inom kommunal omsorg som arbetar nära dessa grupper.

Fas 2

• Personer 65 år eller äldre, de äldsta vaccineras först.

• Personer som genomgått benmärgs- eller annan organtransplantation och deras hushållskontakter.

• Personer med dialysbehandling och deras hushållskontakter.

• Personer med insatser enligt LSS (lagen om stöd och service) eller har personlig assistans.

• Personal inom vård och omsorg som arbetar patientnära.

Fas 3

• Personer i åldern 60-64 år.

• Medicinska riskgrupper under 65 år som definieras av Folkhälsomyndigheten.

• Personer som har svårt att följa smittskyddsåtgärder.

Fas 4

• Personer i åldern 18-59 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet