Tak med solpaneler i olika färger, en del röd och en del svart, över en modern byggnad med en grönskande innergård. Runt innergården syns möblerade sittplatser och växtlighet. En gata med asfalterad väg är synlig längst ned i bilden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svarta solpaneler in mot gården men röda ut mot gatan. Ett sätt att få solenergi i kulturhistoriskt skyddade miljöer. Foto: Bernard Mikulic

Röda paneler kan ge solenergi på kulturskyddade byggnader

Uppdaterad
Publicerad

Malmöpolitikerna vill se fler solpaneler och därför ska det bli lättare att få bygglov även för kulturhistoriskt värdefulla områden eller byggnader. Nu finns det möjlighet att använda röda solpaneler.

Kvarteret Myntet i Malmö ligger i ett område som är en kulturhistoriskt särskilt värdefull miljö.

När HSB Malmö ville sätta solpaneler på taket fick de nej till svarta solpaneler. Då hittade de röda solpaneler som nu sitter på taket ut mot Nobelvägen.

– Jag är rätt nöjd med slutresultatet. Det är de första röda solcellerna i Malmö, vad jag vet i alla fall, säger Jörgen Åkesson på HSB Malmö.

Även om röda solpaneler smälter in bättre finns det nackdelar med dem. Se mer om det i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.