Rök från branden i Köpenhamn syns från Öresundsbron.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser du röken från Öresundsbron. Foto: Julia Wiberg/SVT

Röken från branden i Köpenhamn syns från Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Det brinner i Börshuset i Köpenhamn och röken syns hela vägen till Malmö.

– Man ser röken över sundet och det kan hända att man känner röklukt, men det ser inte ut att få någon påverkan på den skånska sidan, säger Gustav Sandell, vakthavande befäl på Räddningstjänsten Syd.

SVT Nyheter Skånes reportrar på plats i Köpenhamn rapporterar om stora bilköer där militär, polis och räddningstjänst dirigerar trafiken bort från området kring Börshuset.

Från svenska sidan ses hur röken stiger upp från Köpenhamn. Foto: Johan Nilsson/TT

Börsen i Köpenhamn brinner

Nya bilder visar den kraftiga rökutvecklingen i Köpenhamn under dagen. Foto: Ida Marie Odgaard/AP/TT

Branden i börshuset under kontroll

Branden i det historiska börshuset i Köpenhamn är nu under kontroll, men räddningstjänst är fortsatt på plats för eftersläckning. Det meddelades på en presskonferens vid 16-tiden.

– En stor del av Börsen har blivit svårt brandskadad, men en stor del av värdesakerna har räddats, säger beredskapsdirektör Jakob Vedsted Andersen

Bland annat har flera ikoniska konstverk kunnat räddas.

– Vi har säkrat flera hundra konstverk från Börsen, säger
Camilla Jul Bastholm, enhetschef för magasinering på Nationalmuseet.

Orsaken till branden är fortsatt okänd. Polisen säger att de ännu inte har kunnat påbörja utredningen på själva området, som fortfarande är avspärrat, eftersom elden inte är släckt.

Chefen hoppas på att Börsen rekonstrueras

En av de stora frågorna under dagen i samband med branden i Börsen har varit all konst och värdesaker som varit i byggnaden. Filmer och bilder har visat hur civilpersoner sprungit in och kommit ut med tavlor från Börsen.

Och vid presskonferensen på eftermiddagen betonar, Mads Damsbo chef Christiansborgs slott, att det är viktigt att komma ihåg att ingen dog utan att det endast handlar om materiella skador.

- Jag tror att vi alla kan komma överens om att byggnaden själv är en av de viktigaste kulturella artefakterna som kanske förlorats idag. Jag hoppas verkligen att det möjlighet till rekonstruktion, säger han.

Slottschefen: Det är väldigt känslosamt för oss

På en presskonferens vid 14.30-tiden mötte Mads Damsbo, chef Christiansborgs slott, pressen med anledningen av branden. På en fråga om vad Börsen betyder för Danmark säger han att det är en av de mest ikoniska och historiska byggnaderna i Köpenhamn.

En av journalisterna frågar också hur stor förlust det är att ungefär halva byggnaden är förstörd, varpå han svarar:

- Det är fortfarande nytt för oss men det är en stor förlust, jag kan inte sätta ord på det. För det är väldigt känslosamt för oss, det är en byggnad som bär på mycket nationell identitet så det är verkligen känslosamt. Fruktansvärt, fruktansvärt, säger han.

Kulturministern vill se spiran torna över stan igen

X, tidigare Twitter, skriver den danska Kulturministern, Jakob Engel-Schmidt, att han kommer göra allt han kan för att återigen se den fallna drakspiran torna över Köpenhamn igen.

Likt statsministern passar han även på att tacka de som deltagit arbetet med branden.

- Tack till de hundratals människor som i dag har bidragit till att rädda Danmarks kulturarv och historia, skriver han.

SVT:s reporter: Går att se rökpelaren från Malmö

SVT:s reporter, Julia Wiberg, som är på plats i Köpenhamn säger i SVT:s livesändning att rökpelaren från Börsen kunde ses ända från Malmö.

- Vi åkte bron över till Köpenhamn såklart och en bit in på bron så tonade det upp sig alltmer en rökpelare från byggnaden. Så det går att se rökpelaren ända från Malmö.

I livesändningen säger hon även att det är jättemycket människor och full rörelse på platsen.

- Tidigare gick fram till ett gäng som det visade sig att alla jobbade på handelskammaren. En kvinna jag pratade med var för rörd och tagen för att ställa upp på en intervju. Men hon hade befunnit sig inne på handelskammaren när branden bröt ut och var tvungen att utrymma byggnaden.

Men chefen till henne ställde upp på en intervju och beskrev det som Köpenhamns Notre Dame.

- Han var helt förfärad över det som nu inträffat och de ska få hjälp med att hitta ett annat kontor att husera i framöver. För de kan inte komma in på en lång tid med största sannolikhet.

Statsministern: Det gör ont att se

Danmarks statsminister Mette Frederiksen säger i en kommentar till Ritzau att det är ett stycke dansk historia som brinner, rapporterar TV2.

- Det är hemska bilder vi ser just nu, säger hon.

Hon säger även att det gör ont att se och passar samtidigt på att tacka räddningstjänsten som kämpar med släckningsarbetet.

Oklart hur branden startade

Jakob Vedsted Andersen, som är beredskapsdirektör, säger på presskonferensen att det är ännu oklart hur branden startade. Men han tror att räddningstjänsten kommer vara kvar under de närmsta 24 timmarna.

På frågan om alla tavlor räddats säger han att de tavlor och värdesaker som kunde räddas har räddats.

Vdn: Handlar om att rädda det vi kan

På en pressträff i Köpenhamn med anledning av branden på Börsen säger, danska handelskammarens vd, Brian Mikkelsen att det är tur att ingen kommit till skada. Men att det nu handlar om att rädda det de kan, rapporterar Ekstrabladet.

- Vi har varit inne och samlat på de saker som är kulturarv, men själva byggnaden är också kulturarv. Jag hoppas att vi kan rädda saker där inne, säger han.

Han säger även att det är en historisk byggnad och en enorm katastrof det som inträffat.

Delar av taket har rasat in

Beredskapschefen, Jakob Vedsted Andersen, säger till Ekstrabladet att delar av taket på Börsen rasat in, samt att ungefär hälften av byggnaden brinner.

Han tillägger även att de förväntar sig att det kommer ta minst 24 timmar att släcka branden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.