I måndags, den 15 januari, införde Region Skåne ett stopp för hyrsjuksköterskor. Trots att datumet varit klart sedan länge upplever personal inom psykiatrin i Lund att kommunikationen gällande hur man nu ska lösa situationen varit bristfällig. Enligt skyddsombudet Kristina Killick har det även kommit hastiga besked om att stänga eller hålla öppet vårdplatser och personal har fått flytta mellan avdelningar.
Att vårda lika många patienter med färre i personalen är inte helt enkelt.
– Sen ser man ju en risk och en oro för patientsäkerheten, säger Kristina Killick.
Region Skåne: Tillräckligt med personal
Yvonne Rosberg, tillförordnad verksamhetschef för vuxenpsykiatrin i Lund menar att ledningen försökt ha en löpande dialog med de anställda. Hon håller inte med om att personalen är för få på golvet.
– Bedömningen i dagsläget är att bemanningen är anpassad till nuvarande antal vårdplatser, skriver hon i ett mejl till SVT Nyheter Skåne.
Hur ska ni få personalen att orka med tempot?
– Enhetscheferna har den dagliga kontrollen på arbetsmiljön, hanterar bemanningen och både gruppens och enskilda medarbetares individuella behov för en rimlig arbetsbelastning i förhållande till uppdraget. Enhetschefer, områdeschefer och verksamhetschef arbetar i nätverk om man behöver hjälpas åt i en uppkommen pressad situation, svarar Yvonne Rosberg.
Vill sänka hyrkostnaden
Målet är att kunna minska kostnaden för hyrpersonal i regionen. Under hösten inleddes första delen av hyrstoppet, då man stoppade inhyrning dagtid. Trots det var notan för inhyrda sjuksköterskor 25,1 miljoner i december.
I klippet berättar Kristina Killick om vilka skillnader de märker i verksamheten.