En skylt utanför Räddningstjänsten Kristianstad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skogsbränder är vanligast i nordöstra Skåne. Nu har räddningstjänsterna fått ytterligare ett vapen i kampen mot elden – satellitövervakning. Starta klippet och hör mer om hur det fungerar. Foto: Johan Dernelius

Satelliter hjälper skånska räddningstjänsten hitta bränder

Publicerad

Den senaste tiden har satellitövervakning använts som ett nytt verktyg för att hitta skogsbränder. Räddningstjänsten Skåne Nordost ser det som ett perfekt komplement till brandflyg och drönare.

Sedan många år tillbaka används brandflyget för att upptäcka skogsbränder. Som komplement till flyget används nu även så kallad satellitdetektion, det vill säga övervakning via satelliter.

Nu är det första hela säsongen man kör systemet. Upptäcks en brand kan satelliten positionera platsen och direkt larma räddningstjänst som på ett väldigt tidigt stadium kan förhindra större bränder.

Brann i veckor

Den senaste större skogsbranden i Skåne var i april 2019 och höll på i flera veckor.

– Jag tänker på branden i Hästveda, 2019, Hade den upptäckts tidigare kunde den slutat annorlunda. Nu skickades det folk från nästan alla kommuner för att hjälpa till att släcka, säger Thomas Nordin, vakthavande befäl på Räddningstjänsten Nordost.

Hittade bränder

Utvärdering av satellitdetektionen under 2022, har visat att en övervägande del av satellitdetektionerna har varit faktiska bränder, förra året var siffran 89 procent. En femtedel av alla satellitdetekterade händelser under hela året var vegetationsbränder, skriver MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) på sin hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.