Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet kan du se resterna av padelbanorna i Nybrostrand och höra hur Ystads kommun vill gå vidare efter den fleråriga konflikten. Foto: Knut Bonde/SVT

Se ruinerna efter padelbråket – Nybrostrands tennisklubb i konkurs

Publicerad

Tre år har gått sedan padelbråket i Nybrostrand bröt ut. Nybrostrands tennisklubb, som byggde padelbanor utan tillåtelse från kommunen, har nu gått i konkurs – och resterna kan kommunen behöva plocka upp.

– Det är tråkigt att vi har hamnat där. Vi vet vilken samlingsplats panelbanorna har varit, säger Håkan Thorén Damm (KD), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Ystad.

SVT Nyheter Skåne har i flera år följt konflikten kring padelbanorna i Nybrostrand. 2021 fick tennisklubben besked från Ystads kommun att de inte fick bygga nya padelbanor på kommunens mark och som är allmän platsmark och ska vara tillgänglig för alla.

Förra året dömdes tennisklubben av Ystad tingsrätt till att på egen bekostnad flytta och återställa platsen. Dessutom skulle de betala rättegångskostnader på närmare 600 000 kronor.

Kommunen får ta kostnaden

Konkursförvaltaren har sålt en en del av padelbanorna, vilket Ystads Allehanda var först med att berätta. Det är oklart om pengarna i konkursboet täcker kostnaderna för att återställa marken.

Ett kritiskt budskap hänger över skylten för tennisklubben som nu gått i konkurs. Foto: Knut Bonde/SVT

Enligt Håkan Thorén Damm finns pengar avsatta i kommunens budget och de boende i Nybrostrand ska få vara med och bestämma vad som ska göras med marken.

– Det viktiga är nu att man ser framåt. Att man får ihop byn igen och att de här motsättningarna som funnits i konflikten läggs åt sidan.

Klagomål om buller

Flera grannar har klagat på bullret från spelandet, men det finns även de som uppskattat banorna – och tycker att dagens verklighet är en tråkigare syn

– Jag tror det stora flertalet är bedrövade och förbannade faktiskt. Men det hjälper inte mycket nu för nu är det borta, säger Carina Elworth som bor intill.

SVT Nyheter har sökt ordföranden i Nybrostrand tennisklubb Fredrik Roxenius som inte har svarat på mejl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.