Foto: SVT

”Sidenväg” för knark öppen igen

Uppdaterad
Publicerad

Två män från Helsingborg bedrev en omfattande narkotikahandel på sajten ”Silk Road” under hela 2013. Efter det stängdes sajten ner – men nu är den uppe igen.

”Det tog FBI 2 1/2 år ... och 4 veckors tystnad är allt de fick”, skriver en administratör för sajten.

Webbplatsen, som gjort sig känd som den främsta handelsplatsen för narkotika på nätet, stängdes av myndigheter i USA i början av oktober.

De två männen från Helsingborg, 29 och 34 år gamla, ska ha utfört sin verksamhet på sajten ”Silk Road” – en adress som amerikanska FBI slog till mot för drygt en månad sedan. Sajten stängdes senare ner och grundaren greps i San Fransisco.

Försäljning redan igång

Frågan är nu hur länge den version 2.0 av sajten får vara uppe.

Enligt Forbes har nya Silk Road redan över 500 listade drogförsäljningar ute. Allt från marijuana till kokain. Sajtens nya administratör går dessutom under samma namn, ”Dread Pirate Roberts”, som den arresterade Ulbricht tidigare använde. 

Silk Road (”Sidenvägen”) använder anonymitetstjänsten Tor och valutan bitcoin för att skapa en öppen global handelsplats, oberoende av lagar.

Fakta

  • Tor är en gratis mjukvara och ett öppet nätverk som gör det möjligt att surfa utan att bli övervakad med hjälp av så kallad onion-routing.
  • Tor utvecklades ursprungligen av forskare inom den amerikanska flottan men numera står det icke vinstdrivande Tor-projektet bakom programmet.
  • Projektet har bland annat sponsrats av det svenska biståndsorganet Sida med sammanlagt nästan fem miljoner kronor. Syftet var att hjälpa människor i bland annat diktaturer att anonymt kommunicera med varandra och omvärlden via internet.
  • Även mer ljusskygga individer, som terrorister, pedofiler och försäljare av allt olagligt, dras till Tor på grund av möjligheten att vara helt anonym.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.