Anders Persson, Mellanösternexpert och forskare på Linnéuniversitetet intervjuas via Teams, sittandes framför en färgfull tavla.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den bortgångne Hizbollah-ledaren Hassan Nasrallah hyllades under en fredagsbön i Malmö. Något som kan ses som en terrorglorifiering enligt Mellanösternexperten Anders Persson. Hör hans analys i klippet. Foto: SVT

Mellanösternexperten om Malmöimamens hyllning till döde Hizbollah-ledaren: ”En terrorglorifiering”

Publicerad

Malmöimamens uttalande om Hassan Nasrallah kan tolkas som en terrorglorifiering, enligt Mellanösternexperten Anders Persson. Samtidigt säger han att det inte är konstigt att Hizbollah-ledaren hyllas.

– Hizbollah framför allt dess väpnade gren är terrorstämplade på många håll i världen, bland annat av EU, så det är en direkt terrorglorifiering.

Imamen kallar Hassan Nasrallah, den numera avlidne högste ledaren för shiamilisen Hizbollah för martyr och en ”insiktsfull, klok, politisk man med hög moral, ädelhet och mod” bland annat.

Detta skedde under en fredagsbön på Libanesiska kulturföreningen i Malmö inför ett hundratal besökare – något som SVT Nyheter Malmö har spelat in.

Nasrallah var en uppskattad ledare

Anders Persson säger dock att man ska komma ihåg att Nasrallah var en uppskattad ledare av många muslimer i Mellanöstern och det även kan vara fallet bland muslimer i Sverige.

– Problemet är ju att det är något som inte accepteras i det svenska samhället att hylla Nasrallah.

Både terrorledare och politiker

Ska man se Nasrallah som en terrorledare eller en politisk ledare?

– Både och skulle jag säga. Det är ingen tvekan att han är ledare för en rörelse som är terroriststämplad. Sen är han också en politisk ledare med betydande demokratiskt stöd, legitimitet och regional status.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.