Lundavägens koloniområde i Malmö är ett av Sveriges äldsta. Erik Vågberg är ordförande för koloniföreningen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lundavägens koloniområde är ett av Sveriges äldsta. Erik Vågberg är ordförande för koloniföreningen. Foto: Fredrik Svenningsson/SVT

Sista sommaren för Malmös äldsta koloniområde

Publicerad

Det grundades redan 1905 och är Sveriges tredje äldsta kvarvarande koloniområde. Men efter många års kamp ska nu Lundavägens koloniområde rivas. Sommaren 2024 är den sista innan allt ska bort.

Det ligger inklämt mellan järnvägsspår, flerfiliga vägar och en bilhandel, inte långt från Värnhemstorget i Malmö.

– Mitt här inne bland allt det här så finns en liten oas kvar, säger Erik Vågberg ordförande i koloniföreningen.

Protester mot rivningen

Koloniområdet är Malmös äldsta kvarvarande och anlades 1905 för SJ:s anställda. Det är bland annat utbyggnad av järnvägen och bygge av bostäder med bra pendlingsalterantiv som gör att området tillslut måste rivas.

Vägen hit har kantats av protester och försök att hitta lösningar för att behålla området, men nästa år ska allt vara borta.

– Vi har redan börjat riva en del gemensamma byggnader och till hösten kommer det ta fart på allvar, säger Erik Vågberg.

Erbjuds flytt

Koloniägarna erbjuds nu en flytt till Sibbarp. De nya tomterna ligger nära havet, men saknar charmen och den biologiska mångfalden hos ett område som odlats sedan början på 1900-talet. Det blir koloniägarna själva som får betala flytt av stugor och växter, i de fallen det ens är möjligt

– Det kommer att ta 120 år för ett nytt område att bli 120 år gammalt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.