Regeringen vill kunna införa id-kontroller på tåg, bussar och fartyg om situationen så kräver. Men SJ gör tummen ner och menar att det är inte bolagets uppgift att agera myndighet. Foto: Johan Nilsson/TT

SJ: Id-kontroll mellan Malmö och Köpenhamn kan stoppa tågen

Uppdaterad
Publicerad

Enligt ett lagförslag ska tillfälliga id-kontroller kunna införas på bussar, tåg och fartyg. Enligt SJ är förslaget ”helt orimligt” och skulle innebära en stor risk att snabbtågen mellan Malmö och Köpenhamn måste upphöra.

I somras skickade regeringen ut sitt förslag till lag om tillfälliga förbud att transportera personer utan giltiga identitetshandlingar till Sverige på remiss.

En liknande lag infördes i samband med flyktingkrisen 2015, men den var tillfällig och upphörde 2018. Regeringen har ansett att det finns ett behov av en permanent lag. Men från SJ kommer stark kritik.

”Inte vår uppgift”

– Enligt det här förslaget ska vi inte bara göra en kontroll, vi blir också ansvariga för att resenären behåller sina id-handlingar hela resan. Om någon gör sig av med dem så är det vi som bötfälls. Det tycker vi är orimligt, säger Tobbe Lundell, presschef på SJ.

Enligt Tobbe Lundell så har SJ förståelse för att regeringen vill införa lagen.

– Med tanke på säkerhetsläget i världen är det inte konstigt. Men vi menar att det handlar om myndighetsutövning som inte är vår uppgift.

Inte ständiga kontroller

SJ vill inte uppge hur många passagerare man har mellan Malmö och Köpenhamn, men Tobbe Lundell säger att om lagen införs så kan man tvingas ställa in snabbtågen på sträckan.

Tanken är att lagen ska böra gälla den 1 mars 2024. Tanken är att förbudet enbart ska få införas om det finns en allvarlig fara för den allmänna ordningen eller den inre säkerheten på grund av att många migranter tar sig till Sverige.

2022 ville dåvarande (S)-regeringen införa gränskontroller – och fick då hård kritik från regionrådet Carl Johan Sonesson (M). Hör vad han sa då i det här klippet:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.