• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Liselotte Stålhandske firar avancemanget till riksfinalen – med att skåla i vatten. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

”Skål!” – här finns Skånes godaste kranvatten

Publicerad

Bromölla har inte längre Sveriges godaste vatten. I tisdagens regionala tävling om vilken kommun som har bäst dricksvatten gick Östra Göinge och Hässleholm vidare till riksfinalen.

Det var på tisdagen som vatten från 21 skånska och blekingska kommuner skulle bedömas i Sparbankshallen i Bromölla. Bromölla som när tävlingen arrangerades förra gången, 2015, kammade hem riksfinalen och som sedan dess stoltserat med att de har Sveriges godaste kranvatten.

Nu är det istället tre andra kommuner i norra Skåne som har chansen att ta hem den titeln. Vidare från tisdagens regionala tävling gick Östra Göinge och Hässleholm. ”Ett coolt vatten med sprudlande känsla. Här finns ett riktigt bett!” var juryns bedömning av Östra Göinges vatten. ”Vatten med gnistrande intensitet. Ett klart val!” var juryns ord om Hässleholms dito.

Även Höganäs har gått vidare till riksfinal. De tävlade i och gick vidare från uttagstävlingen som arrangerades i Växjö på måndagen.

”Väldigt bra vatten i Sverige”

Tävlingen arrangeras av branschorganisationen Svenskt vatten.

– Det handlar om att uppmärksamma den här ganska dolda infrastrukturen vi har i våra kommuner och att vi har väldigt bra vatten i Sverige, säger Fredrik Vinthagen på Svenskt vatten om varför tävlingen anordnas.

Finalen går av stapeln i Stockholm den 18 november.

I videon får du se hur en vattenprovning kan gå till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.