Det är mer än en månad längre än männen i Sörmland, Jönköping och Blekinge som haft landets kortaste väntetider. Skåne har haft de näst längsta väntetiderna. Överläkare Thomas Jiborn förklarar siffran dels med att Skåne är en av de större regionerna och jämfört med de tre regionerna i topp har Skåne över det dubbla antalet fall. Men det finns också andra orsaker.
– Utmaningen i cancervården är att vi förväntas få igenom patienterna i ett högt tempo, utan att egentligen kunna påverka alla delarna, säger han.
Magnetkameror
För tillfället är den största flaskhalsen i Skåne tiden det tar att få en magnetkameraundersökning. Ett problem som urologimottagningen inte kan påverka men som snabbt ökar på väntetiderna.
– Det är en väldigt känslig fråga i och med att det är väldigt tidigt i förloppet innan vi egentligen ens har riktigt kommit igång, säger Thomas Jiborn.
Och det handlar inte om brist på utrustning.
– Apparater kostar ”bara” pengar. Utmaningen är att kunna rekrytera kompetent personal.
Gott om tid
När det kommer till väntetiderna just för prostatacancer är dock det stora problemet sällan medicinskt.
– I många fall har vi jättegott om tid. Långa väntetider spelar väldigt liten roll på totalen för dödlighet men i vissa fall är det väldigt viktigt, säger Thomas Jiborn och tillägger att man i Skåne prioriterar de fallen.
Det är snarare den psykologiska aspekten i väntetiderna som kan vara den stora faran.
– När vi indikerar för en person att vi har en misstanke om prostatacancer så ska vi självklart försöka besvara den frågan så fort som möjligt eftersom oro och ovisshet är det värsta som finns.
Väntetider behandling prostatacancer
Dalarna, 106 dagar i median
Skåne, 102
Uppsala, 99,5
Jämtland, 97
Västerbotten, 90
Värmland, 85
Västra Götaland, 82
Örebro, 80
Halland, 79
Östergötland, 78
Stockholm, 78
Kalmar, 77
Västmanland, 69
Kronoberg, 68
Gävleborg, 66
Västernorrland, 63,5
Blekinge, 63
Jönköping, 63
Sörmland, 63
Norrbotten –
Gotland -
(siffrorna visar antal dagar i väntetid i median från diagnos till behandling under perioden 2017-2021. Resultat från grupper med färre än 5 fall redovisas ej separat.)
Källa: Nationella prostatacancerregistret