Ljusblond man med skägg ler in i kameran. Suddig bakgrund med människor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Operasångaren Rickard Söderberg och hans operettsällskap är huvudpersoner i Skånetrafikens informationsfilm för att minska spårspring. Se delar av den här. Foto: Skånetrafiken/Pressbild

Skånetrafiken använder operasångare för att stoppa spårspring

Uppdaterad
Publicerad

Skånetrafiken tar nu operasångare till hjälp för att minska det omfattande springet över järnvägsspåren. Operasångaren Rickard Söderberg är en av de kändisar som deltar i kampanjen.

Enligt Skånetrafiken beror en tredjedel av alla förseningar på att obehöriga befinner sig för nära spårområdet eller på själva järnvägsspåren.

Förra året använde Skånetrafiken en tonårskör vid tågstationer och i sociala medier för att stoppa spårspring. I år blir en kampanjfilm med operatema, där kändisar som skådespelaren Marianne Mörck och operasångaren Rickard Söderberg deltar.

Notan: Närmre en halv miljon

Filmen har producerats av ett filmbolag och kostat Skånetrafiken cirka 450.000 kronor.

– Filmen sprids bland annat i sociala kanaler och kommer även att visas på bio. Självklart sprider vi även kampanjen i våra egna kanaler, till exempel ombord på tåg och bussar och på vår hemsida. säger Hans Engleson, affärsområdeschef för tåg hos Skånetrafiken.

Så här såg det ut när tonårskören sjöng förra året för att stoppa spårspring:

Fakta kring obehöriga på spår:

Totalt registrerades 534 tillfällen 2022. Det försenade tågen i 1 194 timmar bara i Skåne. Vilket motsvarar runt 50 dagars försening per år. Hittills under 2023 (till och med augusti) har det hänt 280 gånger och försenat tågen 627 timmar. Skåne är sämst i klassen när det gäller obehöriga vid spåren. Allra sämst är det i Lund, Helsingborg och Hässleholm som tillsammans hade över 140 anmälda händelser av obehöriga i spår under 2022.

(Källa: Trafikverket)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.