• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Roger Hadad (L) och Michael Anefur (KD) kräver, tillsammans med resten av oppositionen, en extern granskning av Samhall. Foto: Liberalerna/SVT/Kristdemokraterna

Riksdagsledamöter kräver genomlysning av Samhall

Uppdaterad
Publicerad

– De som som har störst funktionshinder har svårast att få jobb inom Samhall. Så ska det inte vara, säger riksdagsledamot Michael Anefur (KD) från Kristianstad.

Han sitter i riksdagens arbetsmarknadsutskott och kräver, liksom resten av oppositionen, att en extern part ska granska Samhall.

Arbetsmarknadsutskottet pekar på att det finns ”flera granskningar som visat på brister i verksamheten. Det gäller bland annat vilka som anvisas till anställning och att Samhall ställer högre krav på arbetsförmågan än tidigare, vilket gör att färre inom målgruppen har möjlighet att få anställning inom Samhall.”

– De som Samhall förr var till för har flyttat ner några pinnhål. Idag räknas dåliga språkkunskaper som ett funktionshinder, vilket det inte är, säger Michael Anefur (KD).

SVT Nyheter granskar

Städbolaget Samhall

– Det är väl Sveriges största städbolag idag och det går ju bra att städa även om du inte talar perfekt svenska. Men det kan vara svårt om du har ett handikapp, fysiskt eller psykiskt, säger Michael Anefur.

Han vill att Samhalls verksamhet ska genomlysas.

– En extern utredning är nödvändig för de funktionsnedsatta och för Samhall som institution.

Michael Anefur vill också att att det ska bli en större transparens så det går att ”följa pengarna”.

– Jag vill att man ska kunna följa hur pengarna inom Samhall används på individnivå. Det kan man inte idag.

”Oerhört kritisk”

Även Liberalernas Roger Haddad stämmer in i kritiken.

– Jag är oerhört kritisk till hur regeringen skött Samhall men också hur Samhall prioriterar. Jag ser att det finns risk att det blir svårare för funktionsnedsatta att komma in hos Samhall och det försöker vi påpeka. Vi har fått stöd i riksdagen för att det behövs en oberoende granskning men det finns inga indikationer på att regeringen tänker inleda någon sådan tyvärr, säger han till SVT.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet reserverade sig när arbetsmarknadsutskottet i slutet på september förra året uppmanade regeringen att göra en extern utredning av Samhall.

Sedan dess har Miljöpartiet lämnat regeringen, och partiets talesperson Leila Ali Elmi säger nu till SVT att partiet visserligen ”föredragit att invänta rapporterna från de uppdrag kring Samhalls uppdrag som redan har getts innan det tillsätts en ny utredning, men i sak har vi inte något emot att frågan utreds.”

SVT har sökt arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) som via sin pressekrterare låter hälsa att ”Det pågår för närvarande en beredning av ärendet inom Regeringskansliet.”

Vet du mer? Kontakta SVT:s granskande reportrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet