Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Agnes Rydsmo och Amilia Antonsson, anställda på P7, deltar i övningen på Revingehed. Foto: Johan Dernelius/SVT

Skånskt regemente rekryterar inför Nato-insats i Lettland

Uppdaterad
Publicerad

En av Sveriges första insatser som Nato-allierad blir i Lettland. Omkring 500 soldater från Sverige ska dit, ett halvår i taget. Nu behöver Södra skånska regementet, P7, anställa fler.

– Det är en direkt följd av att P7 är först ut att stödja försvaret av Baltikum, säger Lars Greko, bataljonschef.

På Revingehed rullar stridsvagnar över skånsk mark. Soldater som deltar i övningen kommer snart att bege sig utomlands, till Lettland, för att verka avskräckande mot Ryssland.

Behöver rekrytera

Södra skånska regementet, P7, rekryterar just nu soldater för att kunna bemanna styrkan som ska vara en del av Natos försvar i Baltikum.

– Vi kommer behöva anställa upp till 150 soldater till, säger Lars Greko, bataljonschef.

Han tror att man kommer nå det målet och menar att det finns ett intresse bland både de som utbildar sig just nu och de som gjort värnplikten tidigare.

– Vi har varit utomlands innan, men första insatsen med Nato känns som något man vill vara en del av, säger Jakob Karlsson, vagnschef, en av de anställda på P7.

Första övningen i bataljon

Placeringen av de svenska soldaterna är för att verka avskräckande mot Ryssland, övningen som pågår i Skåne under en vecka utgår från att det är just Ryssland som är fienden.

Ebbe Jordevik, vagnchef från Kristianstad, är en av de värnpliktiga som deltar i övningen. Han tycker att det känns surrealistiskt att utgå från övningsscenariot att en uttalad fiende gått i land i Skåne.

– Nu övar vi i bataljon för första gången under utbildningen, det är första gången med så här mycket folk, säger han.

Positiv till insatsen

Amilia Antonsson, stabsassistent i 7:e brigaden, är också positiv till insatsen i Lettland.

– När invasionen av Ukraina började är kriget närmare oss än någonsin. Det är inte kul på något sätt att det blir så här, men man måste inse fakta och ta de rätta besluten, säger hon.

Och vad är det?

– Att bevara freden.

Övningen på Revingehed pågår till måndag. Foto: Johan Dernelius/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.