Diskussionens vågor har gått höga både inom och utom kommunen sedan det blev klart att Skurup säger nej till slöja i skolan för både elever och personal. Beslutet är överklagat till Förvaltningsrätten som begärt in ett yttrande från kommunen.
Och i svaret så stödjer sig alltså kommunen på Europakonventionen, som man påpekar är överställd svensk lag:
Europadomstolen har vid ett antal avgörande prövat om muslimsk sjal (hijab) kan förbjudas i offentlig undervisningsverksamhet. Europadomstolen har vid samtliga dessa fall godtagit förbud att bära muslimsk sjal eller liknande.
– Vi menar att rättspraxis visar att det är möjligt med ett förbud, Johan Bolinder (M), ordförande i kommunstyrelsen.
”Kommunen kan skadas”
Socialdemokraterna menar att slöjförbudet kan påverka hela kommunen negativt.
– Vi är emot generella förbud och vi tror att det kan skada Skurups varumärke och kan påverka människor att inte vilja flytta hit, säger Magnus Alm (S), ledamot i kommunstyrelsen.
Enligt socialdemokraterna har debatten kring slöjförbudet redan påverkat skolpersonalen.
– Jag har hört att en stor del av personalen på Prästamosseskolan har sagt upp sig eller begärt förflyttning. Detta behöver inte enbart ha med slöjförbudet att göra, säger Magnus Alm (S).
Kan påverka andra
Kommunen skriver att Europadomstolen konsekvent har vägt alla elevers rätt att inte utsättas för väsentliga religiösa påtryckningar i skolan högre än rätten för den enskilda att ge uttryck för sin religion. Och med stöd av det anser Skurup att den som bär hijab riskerar att ha inverkan på andra elever i skolan.
– Det är också viktigt att läraren inte påverkar barnen i någon typ av riktning gällande detta, säger Johan Bolinder (M).
Det nuvarande förslaget förbjuder slöja, men skulle förbudet kunna innefatta exempelvis kippa också?
– Framträdande plagg kommer ju enligt samma princip förbjudas, oavsett vilken religion det är kopplat till, säger Johan Bolinder (M).