Den här bilen användes vid bilsläpningarna. Foto: Polisen

Släpade hjälpsamma efter bilen – döms till skyddstillsyn

Uppdaterad
Publicerad

Idag meddelade Malmö tingsrätt domen i det uppmärksammade målet med så kallade bilsläpningar. De två huvudmisstänkta som satt i bilens framsäte döms för misshandel och försök till misshandel med skyddstillsyn och samhällstjänst i 140 timmar som påföljd.

En av de två männen som satt i baksätet frikänns helt medan den andre får villkorlig dom och dagsböter för medhjälp till misshandel.

– Jag får fundera på vad jag ska göra, säger kammaråklagare Fredrik Jönsson.

– Jag ska läsa domen mer noggrant och så har jag tre veckor på mig att tänka igenom om jag ska överklaga.

Händelserna inträffade i Malmö och Lund i augusti förra året. Fyra 19-åringar körde omkring i en bil och stannade personer för att fråga om vägen, ofta till Malmö nation i Lund. Men när mannen i passagerarsätet sträckte ut handen för att tacka den förbipasserande, ska han istället ha tagit ett stadigt grepp om offrets arm och bilen har kört iväg. Offren släpades med längs marken, ibland över hundra meter innan passageraren släppte taget. Sex personer utsattes i Lund den 8 augusti och tre dagen efter i Malmö.

Livsfarliga gärningar

Kammaråklagare Fredrik Jönsson rubricerade händelserna som grov misshandel.

– Jag menar att gärningarna har varit livsfarliga och att de har visat särskild hänsynslöshet och råhet, sa han till SVT Nyheter Skåne i samband med åtalet.

Av de nio personer som drabbades lyckades en slita sig loss, sju klarade sig med lindriga skador som smärta och skrapsår, medan en person fick en fraktur i foten.

Två av männen, de som satt i framsätet, åtalades misstänkta för grov misshandel i alla bilsläpningsfallen medan männen i baksätet åtalades för delaktighet i några av fallen. Bilen som användes var skriven på den 19-årige förarens pappa.

Hävdar skämt

De huvudmisstänkta har erkänt men hävdat att det hela bara var ett skämt. De andra två förnekar brott.

Enligt domen fick 19-åringarna idén till bilsläpningarna när föraren en gång tidigare av misstag råkade köra iväg trots att passageraren hälsade på en person genom sidorutan. Männen tyckte det hela var komiskt och bestämde sig för att göra om samma sak fast med med okända personer.

Förarens advokat Roland Tidén har inte läst domen när SVT Nyheter Skåne når honom och vill inte lämna några kommentar alls under fredagen.

– Jag måste läsa domen och rådgöra med min klient först, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.