Kolonilotter i Kävlinge under vatten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SMHI har utfärdat högsta möjliga varning för Kävlingeån. Hör SVT:s reporter Anna Palmgren rapportera från de översvämmade koloniområdena och möt drabbade fastighetsägare. Foto: Otto Johansson/SVT

SMHI höjer till högsta varningen för Kävlingeån – röd varning utfärdad

Uppdaterad
Publicerad

SMHI har ytterligare skärpt varningen för vattenflödena i Kävlingeån. Nu råder högsta varningsnivån för ån från Vombsjön och till havet.

Vattnet går nästan upp till vägen i Kävlinge. Foto: Anna Palmgren/SVT

Det är snösmältningen och nederbörden som gör att flödena stiger snabbt i de skånska vattendragen. SVT har de senaste dagarna bland annat rapporterat från Hörby, men det finns problem på många fler ställen.

Nu höjer alltså SMHI varningen för Kävlingeån från Vombsjön, via Kävlinge och ner till Bjärred där ån mynnar i havet. Varningen är röd, vilket är den högsta nivån.

Händer bara vart 50:e år

Varningen innebär att vattenflödet är så högt att det kan påverka byggnader och vägar. Det är extremt höga strömhastigheter i ån och det kan vara farligt att vistas i närheten. Varningen gäller från lunchtid under torsdagen och tills vidare.

SMHI skriver på sin hemsida att den här sortens flöden uppstår bara var 50:e år eller ännu mer sällan.

På plats

Enligt SVT:s reporter som är på plats är Kävlinge kolonistförening översvämmad.

Även på andra håll i Skåne är det problem med översvämningar. I klippet har vi besökt Hörby:

Jan-Erik Persson står i sitt bostadsområde i Hörby som översvämmats med vatten

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På onsdagen forsade Hörbyån in i Jan-Erik Perssons kvarter. Hör honom berätta i videoklippet. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningarna i Skåne vintern 2024

Mer i ämnet