– Vi är i den här andra vågen av covidsmittan nu och vi har ganska mycket att ta tag i, smittspridningen tar till exempel ganska mycket resurser, säger Jan Bleckert, chefläkare för primärvården.
Smittan kommer ofta in via personalen
Smittskydd och Vårdhygien i Skåne har tagit fram rutiner och riktlinjer som exempelvis provtagning, vårdhygienrutiner och säkra besök för att stoppa smittspridningen på boenden för äldre. När smitta sprids på ett boende inleds utredningar för att försöka fastställa hur smittan kommit in.
– Ofta kan smittan härledas till att personal befunnits positiv, skriver Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne i ett skrftligt svar.
Hon menar att det på många boenden, där man påbörjat en smittspårning och provtagning, inte hittar fler fall eftersom boendet har fungerande rutiner för att förebygga vidare smittspridning.
Regionen gör egen granskning
IVO har granskat journaler med fokus på de boenden som drabbats värst under pandemin och framförallt på hur människor mellan 85 och 95 år har behandlats. Enligt IVO har 16 till 22 procent inte fått någon individuell läkarbedömning.
– Vi måste tåla den här hårda kritiken men det är ingen vacker bild av oss man får när man läser IVO:s rapport, säger Jan Bleckert.
Han menar att kritiken som handlar om att det finns människor på äldreboenden som inte har fått den vård de har rätt till är den allvarligaste.
– Vi har precis nu fått i uppdrag av förvaltningen att göra en egen granskning av alla vårdcentraler i offentlig regi, säger Jan Bleckert.