En sjuksköterska letar blodkärl på tvååring som sitter i sin mammas knä.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Forskningssjuksköterskan Sofie Alström Mortin letar efter ett lämpligt blodkärl på tvååriga Ella, som deltar i studien från Lunds universitet. Foto: Petra Hultman/SVT

Ny forskning på Lunds universitet: Hopp om att ”snälla” tarmbakterier ska förebygga diabetes typ 1

Publicerad

Diabetes typ 1 hos barn har ökat kraftigt de senaste åren. Men ingen vet riktigt varför. Nu vill forskare se om vissa typer av tarmbakterier kan förebygga sjukdomen.

Probiotika, som brukar kallas snälla bakterier, finns naturligt i tarmen och även i vissa livsmedel som till exempel yoghurt. I studien SINT1A på Lunds universitet gör man nu försök att ge probiotika till spädbarn som visar genetisk sårbarhet för att få diabetes typ 1.

– Om vi har en bra tarmflora hjälper vi tarmen att hjälpa immunförsvaret att bli mer tolerant så att vi inte utvecklar autoimmunitet, säger barnläkare Markus Lundgren som leder studien.

Barn med förhöjd risk deltar

Diabetes typ 1 är en så kallad autoimmun sjukdom där kroppens eget immunsystem attackerar och skadar kroppens egna vävnader och organ.

Redan vid födseln kan man i blodprov se om ett barn har en förhöjd genetisk risk att få diabetes och andra autoimmuna sjukdomar. Men varför sjukdomen bryter ut hos vissa och varför den ökar, är något av ett mysterium.

– Virus är helt klart ett av de huvudmisstänkta orsakerna, men det finns säkert andra faktorer som vi inte har identifierat än, säger Markus Lundgren.

Hoppas på goda bakterier

Nu hoppas forskare att goda tarmbakterier ska kunna minska risken för att sjukdomen bryter ut hos dem som har en förhöjd risk att få sjukdomen.

– Tarmen är en jätteviktig lekskola för hur immunsystemet lär sig vad som är jag – och vad som är främmande, säger Markus Lundgren.

De barn som deltagit i studien har fått probiotika utblandat i vatten eller bröstmjölk (eller placebo) det första levnadsåret. Att ge sitt barn yoghurt eller andra livsmedel med probiotika, räcker inte menar Markus Lundgren.

– Vi ger mycket högre doser än man kan få i sig med yoghurt eller probiotikadryck.

Vill minska risken för diabetes typ 1

Barnen i studien testas regelbundet för att se om de utvecklar förstadium till diabetes eller inte. Markus Lundgren tror inte att probiotika kommer att kunna utrota sjukdomen.

– Men kan vi hittat något som markant minskar risken så är det fullständigt tillräckligt för just nu har vi inget som gör det i behandlingsarsenalen.

I klippet ovan får du följa tvååriga Ella Löfgrens årliga besök.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.