plastcontainer full med lustgasflaskor

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hans Tuwezén jobbar på Malmö stads renhållning som dagligen hittar lustgasflaskor i naturen. 2023 samlades 19 ton flaskor in. Foto: SVT/Ivan Loftrup-Ericson

Lustgasförbud väntas i Malmö – ska minska ungas missbruk

Uppdaterad
Publicerad

För att få bukt med missbruket av lustgas bland unga har Malmö stad nu ett färdigt förslag till ett lokalt förbud mot att berusa sig med lustgas och bakgrunden är bland annat det stora antalet upphittade gasflaskor i stan.

Förra året samlade kommunen in drygt 19 ton lustgastuber och nu är problemen så omfattande att det politiska styret vill införa ett lokalt förbud mot att berusa sig med lustgas på offentlig plats.

På tekniska nämndens pressträff under tisdagen presenterades beslutet om att ändra den lokala ordningsstadgan. Ändringen innebär att det troligtvis kommer bli förbjudet att använda lustgas i berusningssyfte på offentliga platser i Malmö.

– Förbudet kommer att gälla på kommunal mark i Malmö, så det finns en risk att de som vill missbruka lustgas tar tig till platser där marken är privat, säger kommunalrådet Andreas Schönström (S).

Förbudet möjliggör för polisen att ingripa om de ser att någon använder sig av lustgas. Att bruka lustgas inom det förbjudna området kan i och med ändringen leda till böter och att socialtjänsten kopplas in.

– Vi vet inte vad det kommer att bli för bötesbelopp än, men det kommer att bli ett fast belopp någonstans mellan 200 och 4 000 kronor, säger Johannes Dontsios, kommunpolis i Malmö.

Följer Staffanstorps modell

Staffanstorps kommun var först ut med att förbjuda lustgas i vissa zoner tidigare i sommar. Från och med den 1 juli införde kommunen tio lustgasfria zoner. Men än så länge har det inte resulterat i några anmälningar.

– Det har inte rapporterats in något. Men sedan kanske förbudet i sig har en avskräckande effekt, det återstår att se, säger Emma Klingheim, kommunpolis i Staffanstorp.

Den 26 september tar kommunfullmäktige i Malmö slutgiltigt beslut om ändringen. Därefter måste förbudet godkännas av länsstyrelsen.

– Jag hoppas att det kan börja gälla vid årsskiftet, säger kommunalrådet Andreas Schönström (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.