försäkringskassan och injektion med spruta

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Allt fler söker merkostnadsersättning för olika mediciner mot obesitas hos Försäkringskassan, men bara ett fåtal får det. Hör pressekreterare Lotta Jernström berätta. Foto: svt/privat

Söktrycket ökar – men få får hjälp med dyra obesitasläkemedel

Publicerad

Allt fler ansöker om merkostnadsersättning för medicin mot obesitas enligt Försäkringskassans egna statistik. Strax över 500 har sökt om ersättning i år men bara sex procent har fått det.

Under 2024 har allt fler sökt om så kallad merkostnadsersättning för medicin för obesitas hos Försäkringskassan. Något som är fullt möjligt att göra – men svårt att få beviljat.

”Inte prioriterat”

– Aptitdämpande läkemedel är inte prioriterade idag. Därför behöver övriga behandlingar vara utvärderade av vården innan en icke rekommenderad läkemedelsbehandling som medför en högre kostnad kan anses vara underbyggd, säger Lotta Jernström som är pressekreterare på Försäkringskassan.

Hon belyser dock att man inte ifrågasätter behandlingen i sig utan att man i nuläget måste uppfylla kraven att ha testat andra behandlingsmöjligheter enligt Socialstyrelsens så kallade prioriteringslista för obesitasvård. Där går stöd för kost och motion och kirurgiska ingrepp, typ gastric bypass, före i nuläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.