– Jag är fullständigt övertygad, säger Anders Carlsson, som bor området. Jag har ganska stor erfarenhet av djur och natur och jag vet att det var en varg som jag såg.
För några veckor sedan kom flera rapporter från samma trakt. Flera personer tyckte sig ha sett vargen. Länsstyrelsen åkte ut och säkrade spår men utan att kunna bli helt säkra.
I lördags var det alltså dags igen. Flera familjer hade samlats på en fest när barnen upptäckte vargen. Och föräldrarna kunde bekräfta. Under närmare fem minuter stod den fullt synlig bara ett tjugotal meter bort.
– Vi kände oss inte rädda eller hotade, säger Karolina Claus. Det var mest spännande. Den stod i lampskenet under en gatlykta och tittade på barnen. Först trodde vi inte på barnen, men när vi fick syn på den sprang alla mot terassdörren för att komma ännu närmare.
De hann till och med fånga djuret på bild, dock inte tillräckligt tydlig för att kunna ge helt säkra besked.
– Det är otroligt svårt att avgöra om det verkligen rör sig om en varg, säger Bertil Nilsson på länsstyrelsen. Men spårens storlek tyder på att det kan röra sig om en.
Söker efter DNA-spår
Under måndagen var han och en kollega på plats och letade spår i området. De mätte tassavtryck och samlade in spillning. Först och främst söker man DNA från spillningen eller pälsen som en gång för alla skulle kunna ge besked om att det även här rör sig om en varg. Hittills har man inte hittat några sådana spår i Smygehamn.
Nils Carlsson är vilt- och rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen och planerar att lägga upp bilder på hundar som avlas för att se ut som vargar.
– Det är inne med hundar som liknar vargar nu, och vi vill visa hur otroligt svårt det faktiskt kan vara att se någon skillnad.
Att det verkligen finns varg i Skåne blev klart häromveckan. Då kom analysen av de prover som tagits på rivna får på Ravlundafältet. Där hade länsstyrelsen utgått från att det var en lösspringande hund som härjade.