Statsvetaren: ”Skånska politiker belönas om de gjort ett bra jobb”

Uppdaterad
Publicerad

De flesta kommuner i Skåne har format sina politiska styren. Moderaterna kniper många topposter och i flera kommuner blir det brokiga majoritetstyren med samarbeten över blockgränserna.

– Det som inte händer på riksplanet sker i kommunerna. Där kan vänstern och högern samarbeta, säger Anamaria Dutceac Segesten, statsvetare på Lunds universitet.

Det finns en handfull kommuner där det fortfarande inte är klart vilka partier som ska styra de kommande åren. Men i de flesta skånska kommuner är det klart.

– Det är inte så stora förändringar sedan det förra valet 2018, konstaterar Anamaria Dutceac Segesten, statsvetare på Lunds universitet.

Valet 2022 Skåne

Möjlighet att bli populär

Hon konstaterar att i de kommuner där väljarna är nöjda med sina ledare får de ofta fortsatt förtroende.

– På riksnivå belönas man när man är i opposition men på kommunal nivå belönas man för att man har varit med och styrt och har erfarenhet.

Bra byggare belönas

Moderaterna gick tillbaka i årets val i flera skånska kommuner, men får trots det vara med och bestämma. I 17 av Skånes 33 kommuner ser de ut att få den högsta posten som kommmunstyrelsens ordförande.

Anamaria Dutceac Segesten tror det beror på att de har erfarenhet av att leda och bygga politiska styren. Målet i de flesta kommuner är att skapa stabila majoritetsstyren som håller i fyra år och som kan verkställa sina beslut.

– I lokalpolitik handlar det inte så mycket om ideologi som att vara pragmatisk. Det gäller att få saker gjorda, säger Anamaria Dutceac Segesten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Skåne

Mer i ämnet