Stefan Espersson står bland lådor som ska skickas till Ukraina.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sjukvårdsmateriel, kläder och antenner är några av sakerna som Stefan Espersson i Hörby ska köra ner till Ukraina. Foto: Anna Palmgren

Stefan kör ner med donationer till Ukraina – ser att hjälpen minskat

Publicerad

Behovet av donationer är stort – samtidigt syns färre hjälpsändningar på vägen till Ukraina. Det vittnar Stefan Espersson från Hörby om. Själv åker han nu dit för nionde gången.

Sedan den fullskaliga invasionen av Ukraina i februari 2022 har Stefan Espersson tillsammans med sin familj engagerat sig för att hjälpa landets invånare. Själv driver han ett åkeri och är ordförande på Sveriges Åkeriföretag Syd.

Men med tiden upplever han att uppmärksamheten kring kriget, i bland annat media, har minskat. Likaså hjälpsändningarna som i starten var packade på vägarna till Ukraina.

Hjälporganisationer: Donationerna har minskat

SVT Nyheter Skåne har pratat med både stora och mindre organisationer om hur donationerna till Ukraina förändrats.

Röda korset, Läkare utan gränser och UNHCR säger alla att donationerna har minskat sedan 2022, som var ett exceptionellt år. Från Röda korset samlades över 450 miljoner in år 2022, jämfört med 76 miljoner år 2023.

Även Swedish Rescuers och Ukrainahjälpen märker en viss nedgång.

Alla är dock överens om att det fortfarande finns en stor vilja att hjälpa bland svenskarna – vilket Stefan Espersson stämmer in i.

SVT Nyheter Skåne träffade honom ett par dagar innan avresan till Ukraina den 10 januari. I klippet berättar han om vad som ska skickas ner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.