• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Mitra i Malmö demonstrerar mot regimen i Iran: ”Man ska inte vara rädd varje dag”

Uppdaterad
Publicerad

De senaste veckorna har det blossat upp stora protester i flera städer i Iran. I Malmö följer Mitra Pooyandeh det som händer och deltar i alla manifestationer hon kan på hemmaplan. Härnäst väntar en stor demonstration i Berlin.

Bakgrunden till protesterna är den 22-åriga kvinnan Masha Aminis död. Hon greps av den iranska moralpolisen för att hennes huvudsjal inte skulle ha täckt håret tillräckligt. Några dagar senare dog hon på sjukhuset och enligt familjen ska hon ha utsatts för kraftigt våld mot huvudet.

– Det som hände Masha var inget nytt utan det har begått i decennier men det kom kanske som sista droppen i bägaren. Nu är det inte möjligt att stoppa folket, säger Mitra Pooyandeh.

Mitra flydde från Iran till Sverige på 90-talet. Hon bor i Malmö och arbetar som IT-manager. Hon följer det som händer i Iran via sociala medier.

– Varje andetag spenderas med tankar om Iran och vilket elände de går igenom nu.

Hoppas på förändring

Mitra Pooyandeh har varit med i alla demonstrationer som hittills har arrangerats i Malmö på lördagar, men nästa demonstration ska vara i Berlin.

Ska du åka dit?

– Självklart, det ska jag.  Jag tror det kommer att bli den största demonstration mot regimen i Iran.

Hon hoppas att demonstrationerna ska leda till en förändring.

– Det mest optimala är regimbyte. Det räcker inte med att ta bort slöjtvånget numera. Jag hoppas på ett fritt Iran där man inte behöver vara rädd varje dag, säger Mitra Pooyandeh.

I videon nedan kan du se mer om bakgrunden till protesterna i Iran.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.