Idag har 40 elever i åttan och nian läxhjälp på Värner Rydénskolan. Nu ska alla 180 elever i de här årskurserna få chansen att få läxhjälp och MKB tar hand om notan på 10 000 kronor per elev och år.
Åttondeklassarna Mohammed, Denisa och Amina på Värner Ryden-skolan har gått på läxhjälp under hösten.
– Vi har verkligen höjt våra betyg och jag är nöjd med det, säger Denisa Dizdarevic.
Vad har läxhjälpen betytt för dig?
– Framtid. Om man har dåliga betyg så kan man få bra betyg och så kan man komma in på gymnasiet om man vill, säger Mohammed Zein.
– Jag har höjt mina betyg och de finns alltid där och det blir mer som en rutin och man får verkligen den hjälp man vill har, säger Amina Krdzovic.
Lovas sommarjobb
De elever som anmäler sig och fullföljer läxhjälpen under vårterminen, kommer att erbjudas ett två veckors sommarjobb inom MKB.
Stiftelsen Läxhjälpen är med på samarbetet och avlönar högskolestudenter som ska komma till Värner Ryden-skolan två gånger per vecka för att hjälpa eleverna med skolarbetet.
– Ofta är våra läxhjälpare själva uppväxta i de socioekonomiskt utsatta områdena där vi jobbar och bedriver vår verksamhet och om du kan se att nån annan som har precis samma bakgrund som du har lyckats, då får du också ett extra driv att själv lyckas, säger Regina Svensson på stiftelsen Läxhjälpen.
Eleverna skriver ett kontrakt med läxhjälpen och får en individuell studieplan. Eleverna förbinder sig att delta tre timmar varje gång.
Startar om några veckor
Resultaten för de elever som fått läxhjälp på Värner Rydénskolan är bra. 87 procent av de elever som fått läxhjälp har fått gymnasiebehörighet medan endast 50 procent av eleverna som inte fått läxhjälp har klarat behörigheten till gymnasiet. Nu ska alla elever på skolan erbjudas läxhjälp med start om några veckor.
Vad tror du att det betyder för skolan om fler går på läxhjälp?
– De som börjar läxhjälp blir kloka. De kallar in sina vänner så dem som inte ahr bra betyg kommer in och de kan få bra betyg, säger Mohammed Zein.