Studentombudet Emma Klingspor stöttar elever som mår dåligt vid avstängningar. Foto: Johanna Olofsson

Studenter som stängs av mår dåligt

Publicerad

Studenter som blir avstängda från sina studier efter beslut hos disciplinnämnderna vid universitet och högskolor mår väldigt dåligt. När det handlar om studenter som plagierar är psykisk ohälsa och stress ofta en vanlig bakomliggande orsak.

Varje år stänger disciplinnämnden av knappt en halv procent av studenterna från undervisningen, majoriteten av dem för plagiat av akademiska texter. Avstängningarna varar mellan en vecka och sex månader men lidandet för den enskilde studenten kan pågå mycket längre än så.

– Det värsta är väntan. Väntan från det att man blir anmäld till att man blir kallad till disciplinnämnden kan vara upp emot sex månader. Och under den perioden så tampas man väldigt mycket med stress och press och skam och då kan man må så dåligt att det går ut över studierna som man egentligen har all rätt att fortsätta med, säger Emma Klingspor, studentombud på Lunds universitet.

Jenna Pystynen, kårordförande på Studentkåren Malmö menar att inga studenter vill plagiera. Foto: Johanna Olofsson

Psykisk ohälsa bland studenter ökar

Bakgrunden till att studenterna fuskar är ofta en grundläggande ekonomisk stress och inte minst psykisk ohälsa. En situation som förvärras när studenterna stängs av från undervisningen.

– Det kan få långtgående effekter och indraget CSN. Och är man internationell student och inte tar sina poäng så kan man få lämna Sverige för att man inte lever upp till de krav som Migrationsverket har, säger Emma Klingspor.

Jenna Pystynen, kårordförande på Studentkåren Malmö tror att studenterna ofta inte ens vill plagiera.

– Jag tror att de bakomliggande orsakerna är att man inte vet vad som är plagiering och vad som inte är plagiering. Så man behöver ha mycket tydligare instruktioner och stöd i det akademiska skrivandet, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.