Civil polis håller upp stöldgods – kedjor och nycklar i ett kontorsrum med polissymbol i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon visar polisen Rickard Pedersen upp hela beslaget av värdefulla smycken. Foto: Johan Dernelius/SVT

Polisen avslöjade stor tjuvgömma – stulna smycken söker sina ägare

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har stoppat en inbrottsvåg i Skåne och Halland. Två män är gripna efter närmare 140 villainbrott under hösten 2024 – stöldgodset består huvudsakligen av smycken och kontanter. Polisen efterlyser nu ägarna.

Polisen uppmanar nu de som drabbats av villainbrott i Skåne och Halland under hösten 2024 att hjälpa till med identifieringen av stulna smycken. För att kunna återlämna smyckena behöver de drabbade kunna beskriva de stulna föremålen och styrka ägarskap, helst genom bilder eller detaljerade beskrivningar.

– Vi är mycket angelägna om att kunna återlämna alla dessa smycken till dess rättmätige ägare, säger Rickard Pedersen som håller i utredningen.

Östeuropeiska medborgare gripna

Beslaget består av omkring 370 olika fynd, mestadels smycken. Rickard Pedersen påpekar att även om smyckena inte alltid har ett högt ekonomiskt värde, kan de ha ett betydande sentimentalt värde för ägarna.

– I januari kunde vi gripa två östeuropeiska medborgare i Ängelholm efter en längre tids spaning. Duon sitter för närvarande häktade för inbrottsstöld. Efter gripandena sjönk också antalet inbrott i villor dramatiskt.

De två männen är hittills häktade och misstänkta för fem av inbrotten, som begåtts i Hässleholm och Ängelholm.

– Det är ett stort arbete att hitta ägarna, därför behöver vi att folk hör av sig till polisen, säger Rickard Pedersen.

Se det unika beslaget i videon.

Det fanns indikationer att det kunde röra sig om ett internationellt brottsnätverk och en rad polisområden arbetade tillsammans i jakten på gärningsmännen vilket till slut ledde till gripanden. Foto: Johan Dernelius/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.