För drygt tre månader sedan lämnade Syed Latif Sverige och åkte tillbaka till Bangladesh. Han hade bott i Sverige i sex år, där han först pluggade på högskola och sedan jobbade. Men han utvisades eftersom han som icke EU-medborgare hade fått anställningen via den privata jobbportalen Linkedin och inte via Arbetsförmedlingen.
Svar från EU-kommissionen
Under tisdagen berättade SVT Nyheter Skåne att EU-kommissionen svarat i ärendet efter en fråga från EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C).
EU-kommissionen säger att Sverige kan göra denna tolkning av EU:s regler men säger också att man inte behöver göra detta.
”Arbetssökande har i praktiken rätt att använda olika rekryteringskanaler som finns på arbetsmarknaden och att unionslagstiftningen inte kräver att alla lediga jobb förmedlas på EU-nivå”, skriver Dimitris Avramopoulos på kommissionens vägnar.
– Det är ett ovanligt tydligt svar från kommissionen där det framgår att andra sätt att få arbete än via EU:s egen jobbportal är möjliga att använda, säger Fredrick Federley (C).
”Jag vill absolut komma tillbaka”
SVT Nyheter Skåne når Syed Latif i Bangladesh, där han berättar om EU-kommissionens svar och utvisningen.
– Svaret känns bra, men jag är jätteledsen för det var ett orättvist beslut att utvisa mig och det har påverkat mitt liv. Jag jobbade och betalade skatt. Varför skulle jag lämna? Jag hade inte gjort någonting fel, men blev straffad, säger Syed Latif.
Han är beredd att flytta till Sverige på nytt och har fått en ny anställning i Hörby. Nu väntar han på besked från Migrationsverket.
– Jag vill absolut komma tillbaka. Jag har vänner där och ett liv. Just nu bara väntar jag i Bangladesh.