Mannen bjöds på en festresa till London, men också på flera krogbesök i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT & Kirsty Wigglesworth/AP Photo

Tidigare anställd på Malmö stad döms för muta efter Uppdrag Gransknings avslöjande

Uppdaterad
Publicerad

Efter Uppdrag Gransknings avslöjande döms nu en före detta Malmö stad-anställd för tagande av muta i samband med en upphandling från Securitas. Mannen tog emot en resa till London efter affären.

Malmö tingsrätt dömer en tidigare tjänsteman vid Malmö stad till dagsböter för tagande av muta i samband med en upphandling av tjänster inom säkerhetsområdet från Securitas.

Det var i maj 2022 som SVT:s Uppdrag Granskning kunde avslöja hur Securitas använt sig av två tjänstemän på Malmö stad för att kunna vinna ett stor anbud värt miljoner. Efteråt bjöds de på en festresa till London.

De två kommuntjänstemännen valde efter avslöjandet att självmant avsluta sina anställningar på Malmö stad.

Gick även på fyra krogbesök

Den nu dömde mannens före detta kollega på Malmö stad och säljaren från Securitas har tidigare dömts till strafförelägganden. Det innebär att de erkänt brott och därmed sluppit rättegång.

Mannen som nu stått inför rätta döms, mot sitt nekande, för tagande av muta för ha åkt på Londonresan och dessutom gått på fyra krogbesök i Malmö som bekostades av Securitas. Däremot frias han från en åtalspunkt om ytterligare två krogbesök då rätten inte anser att det gick att bevisa att han deltog i dessa. En av nämndemännen i rätten var skiljaktig och ville fria mannen helt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.