Tidigare elev på religiös friskola i Malmö: ”Jag blev skrämd till total lydnad”

Uppdaterad
Publicerad

Hon fick lära sig att akta sig för underjordiska demoner, att inte locka mannens begär och fick höra att det var skamligt att skratta högt. Shams gick på den religiösa friskolan Ögårdsskolan i Malmö mellan 2007 och 2012 – men idag hade skolan agerat direkt, enligt rektorn.

I en granskning av Uppdrag Granskning vittnar ett flertal före detta elever från olika religiösa friskolor i landet om andliga och psykiska övergrepp. Shams är en av de som delar med sig av sin skolgång, och berättar om sin tid på den muslimska friskolan Ögårdsskolan i Malmö.

Shams berättar att eleverna på islamologilektionerna fick lära sig om att gud när som helst kunde kalla fram demoner om han var missnöjd över en, och att man skulle akta sig för dem.

– Vi lärde oss att vara rädd för gud, för gud är störst och har all makt, så jag var jätterädd som barn, berättar Shams.

Skamligt att skratta högt

Hon berättar om hur skolan behandlade killar och tjejer olika, och att hon som tjej blev lärd att vara vaksam på mannens blick och inte locka mannens begär.

– Vi något tillfälle när jag satt i matsalen med mina tjejkompisar, skrattade jag för högt tyckte en lärare, och kom fram till  mig och sa att det var ”aeyb”, det betyder skam på arabiska. Det var skamligt att skratta så högt.

”Idag hade vi agerat direkt”

Carl Johan Kamf, rektor på skolan sedan 2019, säger att innehållet på islamologin har förändrats sen dess och att synsättet som Shams vittnar om inte finns kvar i dagens undervisning.

– Skulle liknande värderingar framkommit på skolan idag hade vi agerat direkt, säger Carl Johan Kamf.

Gör ni någon skillnad mellan tjejer och killar?

– Inte överhuvudtaget, det sitter tillsammans i klassrummen, de leker tillsammans på rasterna, till viss del i alla fall precis som andra pojkar och flickor, de har idrott tillsammans och simmar tillsammans.

Se hela granskningen på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.