Sandra var åtta år när hon började i andra klass på den kristna friskolan Hällebergsskolan i Ljungskile. Trots att det gått tio år sedan hon slutade lider hon fortfarande av vad hon fick uppleva där.
Se serien: ”Skola för Guds skull” – SVT Play
Det gick så långt att Sandra försökte ta sitt eget liv två gånger. När Göteborgs-Posten grävde i fallet med Hällebergsskolan kunde de avslöja att Sandra inte var ensam om sina självmordstankar. Ytterligare ett tiotal elever på skolan hade försökt ta sina liv.
Rektorn avgick
Kristna friskolerådet anser däremot att det som GP funnit på Hällebergsskolan är en så kallad ”tidningsanka”.
– I hög grad skulle jag säga att det är en tidningsanka. Men det fanns ju tydliga problem kring kommunikationen vad som är kyrka och vad som är skola i sammanhanget. Och hade man rett ut det så hade man nog inte fått dom här problemen.
Efter avslöjandet avgick skolans rektor och Skolinspektionen inledde en granskning. Den ledde till att skolan fick ett vite på 300 000 kronor och i uppgift att åtgärda de problem som uppdagats.
LÄS MER: Psykiska övergrepp på friskolor i decennier – inte en enda skola stoppad
Men bara sex månader efter beslutet passerade skolan helt utan anmärkningar vid Skolinspektionens återbesök och behövde aldrig betala något vite.
I inspektionsprotokollet står det att: ”Det bedrivs ett aktivt och medvetet värdegrundsarbete för att skapa en miljö som bygger på respekt och delaktighet.”
Hällbergsskolan skriver i ett mejl till Uppdrag granskning att: ”Vi beklagar självklart sådant som varit misstag bakåt, de som farit illa av det ska känna vårt stöd och vi står inte för något som kan ha varit destruktivt och nedbrytande.”
”Ska inte finnas i svenska skolor”
Skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S) reagerar kraftigt på det som framkommit om Hällebergsskolan och Uppdrag gransknings avslöjande om andra religiösa friskolor.
– Det här ska inte finnas i svenska skolor. Punkt slut. Sådant här gör mig jätteförbannad.
Hon säger att Skolinspektionen behöver lyssna på vittnesmål från elever, men också titta bredare på till exempel sociala medier och skolornas hemsidor.
– Jag tror att Skolinspektionen behöver ännu tydligare regler, för det är uppenbart nu när vi har den strängare lagstiftningen, att vi upptäcker fel i flera fall. Men vi ska säkerställa att skolan är fri från religiös påverkan.
Hit kan du vända dig om du mår dåligt
Akuten, 112 – Vid akut självmordsrisk eller psykisk ohälsa.
Vårdguiden 1177 – För sjukvårdsrådgivning och information om närmsta psykiatriska mottagning.
Elevhälsan, skolkurator/skolsköterska – På din skola kan du prata med en sköterska eller kurator om sådant som tynger dig. De kan även hjälpa dig att söka dig vidare om du inte vet vad du vill eller behöver.
BUP – Barn och ungdomspsykiatrin har mottagningar över hela landet. På BUP kan du träffa psykiatriker och läkare och få hjälp med allvarligare psykiska besvär så som depression, ångest eller självskadebeteenden.
Vårdcentralen – På vårdcentralen kan du träffa särskilda läkarteam som riktar sig speciellt till barn och unga. De kan hjälpa till om du till exempel har sömnproblem eller känner dig deprimerad.
Ungdomsmottagningen – På ungdomsmottagningar kan du prata med psykologer och kuratorer.
BRIS – Organisation som jobbar med barn och ungas rättigheter. Här kan du mejla, chatta och prata med en kurator på telefon om till exempel våld, ensamhet eller oro. Det går även att boka fysiska möten med kurator eller delta i gruppmöten där du kan träffa andra unga i samma situation och få stöd.
Tilia – Stödorganisation som jobbar med ungas psykiska hälsa. På Tilia kan du chatta och mejla med unga vuxna som själva har erfarenhet av psykisk ohälsa, du kan läsa om och lyssna på andras historier. Tilia anordnar även gruppträffar och läger.
Mind – Ideell förening som arbetar med psykisk hälsa. Här kan du chatta om sådant som tynger dig. Det finns även en självmordslinje dit du kan vända dig om du eller en närstående har tankar på att ta sitt liv.
SPES – Ideell organisation för de som förlorat en familjemedlem, släkting eller vän genom suicid. Hit kan du vända dig för stöd och för att prata med andra i samma situation.
Jourhavande medmänniska – Här kan du anonymt chatta eller prata i telefon med volontärer om vad som än tynger dig. Stödlinjerna är öppna varje natt alla dagar om året.
Ungas jourer – Anonym chatt-, mejl- och telefonjour för unga.
Röda Korset – Har en chatt där du kan prata med en jourhavande kompis.
Maskrosbarn – Hit kan du vända dig om du har det jobbigt hemma, kanske blir du behandlad illa eller har en förälder som har ett missbruk eller en psykisk sjukdom. På Maskrosbarn kan du få stöd av en kurator online och chatta med vuxna som själva hade det svårt hemma när de var barn. De anordnar även fysiska träffar och läger.
Friends – Friends jobbar mot mobbning och andra kränkningar. Hit kan du vända dig via mejl, telefon eller webbformulär med frågor om bland annat mobbning, ensamhet, rasism och vuxnas ansvar.
Killar.se – Chatt för de som identifierar sig som kille och är mellan 10-25 år. Har även samtalsmottagning med kuratorer och psykologer i Stockholm eller över videosamtal.
Tjejzonen – Chatt för de som identifierar sig som tjej och är mellan 10-25 år. På Tjejzonen finns det möjlighet att få en fadder som man kan chatta med och träffa fysiskt.
RFSL Stödmottagning – Hit kan man som hbtq-person vända sig för stöd, bland annat om man blivit utsatt för trakasserier. Stöd ges över mejl, telefon eller genom fysiska träffar.